Intervju

Saša Bošković: Veterinarski radnici RS uprkos nedostatku sredstava odgovorno rade posao

Doktor veterinarske medicine Saša Bošković preuzeo je početkom godine funkciju predsjednika Vetrinarske komore Republike Srpske od svog prethodnika Siniše Gatarića. Ističe da je veterinarski posao izuzetno težak, zahtjevan i odgovoran prema široj društvenoj zajednici, te da je izuzetno važno održavati stabilnim sistem zdravlja životinja, a time i zdravlja ljudi. Posebno naglašava važnost koju veterinarske službe imaju u procesu EU integracija.

Hoće li mlijeko iz RS preći granicu nakon prvog jula? Ko snosi najveću odgovornost ukoliko do toga ne dođe (Da li će doći inspekcija Fvo doći u BiH)?

Na pitanje hoće li mlijeko iz BiH prvog jula preći granicu, odgovor morate potražiti u Kancelariiji za veterinarstvo u Sarajevu jer vam je poznato da međunarodni promet proizvoda životinjskog porijekla spada u domen Ministarstva spoljašne trgovine. Inspekcija FVO je već bila na području BiH, a za kada je najavljen njen ponovni dolazak ne mogu vam dati odgovor jer nisam upoznat sa programom njihovog  dolaska.

Kada su u pitanju drugi proizvodi životinjskog porijekla koje aktivnosti se ili trebaju provoditi kako bi se dostigli EU standardi za izvoz?

Po pitanju drugih proizvoda životinjskog porijekla da bi obezbijedili izvoz u EU moramo uskladiti važeće propise sa propisima iz EU.

Nerijetko se u medijima može čuti da uvozimo nekvalitetne prehrambene proizovode, kojim informacijama po ovom pitanju raspolaže Veterinarska služba RS sa terena?

Što se tiče informacija o uvozu nekvalitetnih životnih namirnica sve detaljne podatke možete dobiti u Agenciji za bezbijednost hrane sa sjedištem u Mostaru a Veterinarska komora RS i njeni članovi pružaju svu moguću pomoć pomenutoj Agenciji.

EU zahtijeva stabilan sistem kada su u pitanju veterinarski poslovi. Kako biste vi ocijenili trenutno stanje i kakva je saradnja između entitetskih službi i kancelarije na nivou BiH?

Trenutna saradnja između entitetskih ministarstava i kancelarije za veterinarstvo je na zadovoljavajućem nivou mada moram priznati da ima prostora da ta saradnja bude još bolja.Veterinarski radnici sa prostora RS maksimalno odgovorno obavljaju sve povjerene poslove i pored teške materijalne situacije.

Uloga i značaj Veterinarske službe RS u evropskim integracijama, dosadašnja iskustva i EU preporuke?

Uloga Veterinarske službe RS u evropskim integracijama je izuzetno velika, preko 40% zakona iz oblasti poljoprivrede se odnosi na Veterinarski posao i shodno tome i treba istaći značaj i ulogu veterinarskih radnika a samim tim i Veterinarske komore RS.

(Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog