Intervju

Valentina Milekić: Trag je postao velika muzička porodica

Valentina Milekić, umjetnički rukovodilace etno grupe Trag najavljuje novi album koji bi trebao uskoro da bude gotov. Ističe da nije bilo lako opstati svih deset godina koliko traju, ali da ih je očuvala ljubav prema ovoj vrsti muzike i zbližila na jedan poseban način. Promocija novog albuma je planirana za 7. jul na banjalučkoj tvrđavi Kastel.

Etno grupa Trag postoji deset godina. Kako biste opisali ovaj prethodni period?

Kada smo prije gotovo cijelu deceniju počinjali naš rad ovaj tip muzike bio je popularan u svijetu, ali ovdje su na našu muziku isprva reagovali skeptično. Bilo je potrebno nekoliko godina da razbijemo predrasude ljudi o "seljačkoj" muzici, "za starije generacije". Srećni smo što su sada na našim koncertima u regiji pune koncertne sale, ali i što je našu muziku prepoznala publika širom svijeta. O tome svjedoče pozivi i nagrade na velikim svjetskim festivalima, kao i velika gledanost i slušanost naše muzike na YouTube... Sve ovo dodatno je nas je stimulisalo da nastavimo svoj rad na njegovanju tradicionalne muzike. Mi se nadamo da smo uspjeli da za deset godina rada i postojanja formiramo svoj prepoznatljiv muzički izraz. Podržavamo i sve one koji se na drugačiji način od nas bave tradicionalnom muzikom jer ona zaista nudi mnoštvo mogućnosti i pristupa. Često posjećujemo koncerte ili čak preslušavamo stare arhivske i terenske snimke izvornog pjevanja, autentičnog, a s druge strane pokušavamo pratiti i sve one koji su otišli drastičnije u modifikovanje tradicionalnih elemenata.

Koliko je zapravo bilo teško opstati i istrajati. Koliko ste imali podrške od nadležnih institucija lokalnih i republičkih?

Srećni smo što možemo da se bavimo onim što volimo i što nam se ukazala prilika da se predstavljamo svijetu onim najljepšim što naš narod ima, našom narodnom muzikom koja je prava klasika našeg naroda. Svuda gdje smo nastupali ljude je je oduševljavao naš narodni melos i ritmovi. Naša muzika nas je zbližila na jedan poseban način i Trag je postao velika muzička porodica. Snagu da istrajemo na ovom putu, koji često nije bio nimalo lagan, dale su nam naše porodice i prijatelji, ali veliku zahvalnost dugujemo i našoj publici koja već deset godina prati naš rad. Pozitivna energija koju dobijamo od naše publike je najjači motiv da ustrajemo.

U pripremi je album Zajveštanje. Dokle se došlo sa ovim projektom i riječ više o samom albumu?

Ovih dana pojaviće se u prodaji novi album Traga "Zavještanje" u izdanju Muzičke produkcije RTRS-a. Na albumu je 14 pjesama sa prostora Balkana. Sniman je, kao i prvi album, u Banjaluci u dva studija Digital boyler i Studio 4. Gosti na albumu su oktet "Istočnik" i perkusionista Damir Marjanović. Promocija albuma održaće se 7.jula na ljetnoj pozornici tvrđave Kastel. Ovim koncertom obilježićemo i desetogodišnjicu postojanja naše grupe. Na koncertu će se pojaviti i naši gosti iz različitih oblasti umjestnosti, pa će publika imati priliku da vidi i čuje: oktet Istočnik, igrački ansambl KUD-a "Slavko Mnadić", glumca Gorana Jokića. Nakon toga uslijediće promocije u drugim gradovima u regionu, a inostrana gostovanja su planirana ponovo od jeseni. Zasad je dogovorena turneja u Njemačku u novembru. Trenutno snimamo dva spota, za pjesme: Crven cvete i Kad lijevčansko žito zatalasa.

 

Planovi u daljem radu grupe?

Još je mnoštvo pjesama koje čekaju da budu otkrivene, oživljene. Nakon dva albuma mi smo obogaćeni iskustvom i tek sad nam se čini da bismo naše ideje mogli ostvariti u pravom smjeru. Najveći je izazov upravo obraditi pjesme koje niko ranije nije obrađivao. Sad već postoji veliki broj izvornih i etno grupa u Republici Srpskoj. Tendencija je da se sviraju već obrađene i svima poznate pjesme kako bi program bio atraktivniji. To je pohvalno i lijepo, ali ne smijemo zaboraviti da je narodna riznica prepuna skrivenih dragulja koje su zatrpali nanosi vremena i istorije. Jedan od naših zadataka je da pronađemo one pjesme koje su već zaboravljene, izgubljene i pokušamo ih otrgnuti od zaborava. Na tom putu služili smo se i na prvom i na drugom albumu etnomuzikološkim zapisima sa terena, arhivskim snimcima iz radio arhiva itd. To iziskuje daleko veće napore i ulaganja, ali je zadovoljstvo daleko veće.

Osim u etno sastau Trag, član si i kamernog ansambla Belkanto. Kakve novine od ovog sastava možemo da očekujemo?

S obzirom na to dam sam završila Akademiju umjetnosti, smjer Solo pjevanje aktivno se bavim i klasičnom muzikom. Pjevam u Kamernom ansamblu "Belcanto" već 5 godina. Ovaj ansambl njeguje klasičnu muziku i nastoji da popularizuje ovakvu muziku u Republici Srpskoj. Pažljivo biramo repertoar koji bi bio prihvatljiv ovdašnjoj publici gdje je kultura slušanja klasične muzike još u povojima. Izvodimo uglavnom napolitanske kancone, te poznate duete i arije iz opera, mada imamo na repertoaru i mnoštvo solo pjesama kako stranih, tako i domaćih autora. Ovaj ansambl održao je mnoštvo koncerata uglavnom po BiH, mada smo imali i neka inostrana gostovanja. Sada pripremamo novi repertoar koji će biti predstavljen banjalučkoj publici u vidu cjelovečernjeg koncerta početkom iduće godine. 

Koliko ti je teško uklopiti ove dvije različite vrste muzike?

Etno muzika i klasika nemaju mnogo zajedničkog. Teško je bilo spojiti te dvije ljubavi i posvetiti se svakoj jer obje traže specifičan način pjevanja i vježbe. I sama interpretacija i osjećaj na koncertu je posve drugačiji. S jedne strane je melodija i ritam našeg naroda kojeg svi mi nosimo u sebi i živi kao neodvojivi dio svakog od nas, a s druge stane vrhunska djela najpoznatijih kompozitora iz cijelog svijeta. Za oboje je potrebno mnogo ljubavi, energije i volje i to je jedini način i mogući put u muzici bilo kojeg žanra.

(Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog