Region

Vesna Pusić u zvaničnoj posjeti Beogradu

BEOGRAD - Prva potpredsjednica hrvatske vlade i ministarka spoljnih i evropskih poslova Vesna Pusić boraviće danas u zvaničnoj posjeti Beogradu tokom koje će se sastati sa državnim rukovodstvom Srbije.

Pusić će u Beogradu, prema najavama, razgovarati sa predsjednikom Tomislavom Nikolićem, premijerom Ivicom Dačićem, prvim potpredsjednikom vlade i ministrom odbrane Aleksandrom Vučićem, potpredsednicom vlade Suzanom Grubješić i ministrom spoljnih poslova Ivanom Mrkićem.

Pušić i Vučić će se, po završetku sastanka, kako je najavljeno, obratiti medijima.

Tokom posljednjeg susreta u Zagrebu, 29. aprila, Vučić i Pusićeva su se saglasili da Srbija treba u junu da dobije datum za otpočinjanje pregovora o priključenju Evropskoj uniji.

Šef srpske diplomatije Ivan Mrkić izjavio je, uoči posjete Pusićeve, da Srbija i Hrvatska ne pregovaraju o povlačenju tužbi za genocid pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, navodeći da će do toga doći kada se zajednički procijeni da je "došao pravi trenutak i da je to u obostranoj koristi".
"Pored pozitivnih signala koje Beograd i Zagreb šalju u vezi sa međusobnim povlačenjem tužbi za genocid, koje su dvije zemlje podnijele pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, još nema konkretnih pregovora oko vansudskog poravnanja", kazao je Mrkić za današnje "Novosti".

Mrkić je najavio da će upravo tužbe biti jedna od tema razgovora srpskih zvaničnika i hrvatske šefice diplomatije.

(Tanjug/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog