Region

Lideri regiona najavili nove sastanke i saradnju

ZAGREB - Lideri regiona u ponedjeljak su na neformalnom sastanku u Zagrebu istakli važnost nastavka proširenja EU i medjusobne saradnje na zajedničkim projektima i rješavanju otvorenih pitanja.

Pored predsjednika Hrvatske i Slovenije, Ive Josipoivića i Boruta Pahora, koji su inicirali ovaj skup, na radnom doručku na Pantovčaku učestvovali su i predsjednici Srbije Tomislav Nikolić, Kosova Atifete Jahjaga, Albanije Bujar Nišani, Crne Gore Filip Vujanović i Makedonije Djordje Ivanov, kao i članovi tročlanog Predsjedništva BiH.

Poslije radnog doručka koji je trajao nešto duže od jednog sata, Josipović je u ime svih učesnika prenio da su dogovorena "tri važna područja o kojima će se razgovarati na narednim sastancima" - proširenje EU, mogućnosti za zajedničke projekte, posebno u oblasti infrastrukture, i rješavanje otvorenih pitanja koja opterećuju region.

Josipović je rekao da je ideja da se neformalni sastanci predsjednika iz regiona održavaju i ubuduće i da na narednim sastancima učestvuje i neko od premijera ili predsjednika država EU, kao i visoki zvaničnici EU, dodajući da je francuski predsjednik Fransoa Oland izrazio želju da učestvuje na narednom sastanku.

"Ovo je prvo jutro Hrvatske u EU. Naša politika je da želimo dobrosusjedske odnose i nastavak proširenja EU", rekao je Josipović.

On je dodao da "s punim optimizmom gleda u evropsku budućnost".

(Beta/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog