Region

Dačić i Tači u Briselu kod Eštonove

BRISEL - Predsjednik Vlade Srbije Ivica Dačić i kosovski premijer Hašim Tači sastaće se danas u Briselu, u kabinetu visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton.

Tokom ove - 13. runde dijaloga biće riječi o sprovođenju sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, saopšteno je iz kabineta visoke predstavnice.

Kako je najavio premijer Srbije, jedna od tema današnjeg sastanka u Briselu biće zakon o amnestiji, čije je usvajanje u kosovskoj skupštini uslov za sprovođenje mnogih drugih tačaka briselskog sporazuma i uslov da Srbi učestvuju u procesu sprovođenju sporazuma.

Dačićje rekao juče na Goliji da Beograd radi sve što je u njegovoj moći da briselski sporazum sa Prištinom bude implementiran.

Istakavši da Beograd ne potpisuje sporazume da ih ne bi sprovodio, Dačić je naveo da će danas u Briselu sa Tačijem i Ketrin Ešton nastaviti razgovor o primjeni tog sporazuma, kao i u utorak sa Eštonovom u Beogradu.

Upitan da li će formiranje privremene skupštine KiM u Zvečanu i odbijanje kosovskog parlamenta da usvoji Zakon o amnsestiji onemogućiti implementaciju briselskog sproazuma Dačić je rekao i da ne vidi "drugo moguće rješenje osim ovoga što je dogovoreno" .

"Moramo da budemo svjesni toga da je implementacija briselskog sporazuma nešto preko čega će međunarodna zajednica cijeniti ozbiljnost i kredibilitet države", rekao je Dačih novinarima na Goliji.

On smatra da je taj sporazum u najvišem interesu i građana Srbije koji žive na Kosovu i Metohije i cijele Srbije.

Prema Dačićevim riječima, zahvaljujući briselskom sproazumu "Srbi su postali faktor koji je međunarodno priznat".

"Uložićemo maksimalan napor da Srbi iskoriste priliku koja se pruža briselskim sporazumom da na takav način brane naše nacionalne državne interese i svoju bezbjednost", rekao je on.

Sve do sada što je rađeno tumačeno kao ilegalno a od sada (potpisivanja briselskog sporazuma) to je potpuno legalan put uz pomoć kojeg se može čuti šta misli srpski narod na KiM, rekao je on.

Eštonova će, u utorak, posjetiti Beograd i razgovarati s predsjednikom Tomislavom Nikolićem, premijerom Dačićem i prvim predsjednikom vlade Aleksandrom Vučićem o primeni briselskog sporazuma i napretku Srbije prema EU.

(Tanjug/Frotnal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog