EU integracije BiH

EU i BiH: Analiziran novi nacrt zakona o sudovima

SARAJEVO - U Briselu je održana prva tematska plenarna sjednica u okviru strukturalnog dijaloga između EU i BiH na kojoj je posebna pažnja posvećena analizi novog nacrta zakona o sudovima u BiH u svjetlu posljednjeg mišljenja Venecijanske komisije.

Generalni sekretar i direktor Venecijanske komisije Tomas Markert prisustvovao je sastanku i predstavio stavove ove institucije u vezi sa predloženom reformom i posljednjim nacrtom amandmana, saopšteno je iz Delegacije EU u BiH.

Predstavnici EU konstatovali su da je postignuto približavanje stavova svih aktera u pogledu glavnih karakteristika predložene reforme, a to su osnivanje apelacionog suda na nivou BiH kao drugostepenog organa za prvostepene odluke u nadležnosti Suda BiH, i kontekstualna klasifikacija nadležnosti pravosudnih institucija na nivou BiH, naročito u pogledu proširene krivične nadležnosti.

Sastankom između EU i BiH, koji je u popodnevnim časovima održan u prostorijama Evropske komisije, kopredsjedavali su predsjedavajući radne grupe BiH za pravosuđe i unutrašnje poslove Bakir Dautbašić i vršilac dužnosti direktora za zapadni Balkan Paola Pampaloni, a prisustvovao mu je i specijalni predstavnik EU u BiH Peter Sorensen.

(Srna/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog