Vijesti

SIPA: Mehmedović uhapšen zbog ratnih zločina protiv Srba u Tešnju

Šemsudin Mehmedović, poslanik u Parlamentu BiH i član SDA, uhapšen je zbog sumnje da je počinio ratne zločine protiv srpskog stanovništa na području Tešnja, saopćili su zvaničnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) na današnjoj konferenciji za medije.

Kako je rečeno na konferenciji za medije, pripadnici SIPA-e su deset mjeseci provodili istragu u okviru akcije kodnog imena "Ozren".

Mehmedović je osumnjičen da je na području Tešnja od proljeća 1992. do jeseni 1993. godine, dok je obavljao funkciju načelnika Policijske stanice u Tešnju, počinio zločine protiv srpskog stanovništva.

Mehmedoviću se na teret stavljaju ratni zločini zatvaranje srpskog stanovništva, fizičko i psihičko maltretiranje i protivpravno zatvaranje. Tereti ga se za ometanje pravosuđa u radu, jer je navodno utjecao na svjedoke.

SIPA će Tužilaštvu BiH poslati izvještaj s dokazima.

Kako je rekla Kristina Jozić, glasnogovornica SIPA-e, oni su tražili od Tužilaštva usmenu saglasnost za pretres objekata i imovine, ali je nisu dobili.

Mehmedovićeva odvjetnica Senka Nožica je rekla da će njen klijent biti zadržan 24 sata, a potom predat u Tužilaštvo BiH.

"Nemam informacije koje su osnove sumnje i šta mu se stavlja na teret. On nije očekivao da će se ovo desiti, ali ima dovoljno snage da prođe sve ovo i dokaže da je sve bilo neosnovana hajka", rekla je Nožica.

Osim Mehmedovića, istragom su obuhvaćene još tri osobe.

(Klix.ba/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog