Region

Pahor: Nikolić zaslužuje priznanje

Slovenački predsednik Borut Pahor izjavio je u Skoplju da predsjednik Srbije Tomislav Nikolić zaslužuje priznanje za ono što je uradio kako bi Srbija napredovala ka EU i izrazio optimizam u pogledu daljeg napretka Srbije ka EU.


"Predsjednik Tomislav Nikolić je krunisao evropske napore Srbije. On je imao hrabrosti da uradi ono što moj prijatelj Tadić nije imao hrabrosti da učini," rekao je u Pahor u intervjuu za makedonsku televiziju Sitel.

Za Pahora, sporazum između Srbije i Kosova je ključ za stabilizaciju regiona.

On kaže da je kada je Nikolić izabran za predsjednika "bio skeptičan, jer u principu ne vjeruje nikome ko je u prošlosti imao veoma nacionalnu retoriku."

"Ali, ono što sam očekivao da moj prijatelj Tadić uradi, on nije uradio, a Nikolić je na kraju smogao hrabrost za to. On zaslužuje priznanje," rekao je Pahor.

Slovenački predsjednik je optimista kada je riječ o daljem napretku Srbije ka EU i podršci NJemačke naporima Beograda.

"Mislim da bi bila velika greška da EU ne razumije ogroman napor pregovarača" iz Beograda i Prištine, rekao je Pahor, a posebno, kako je dodao, napore Srbije.

Predsjednik Slovenije se osvrnuo i na situaciju u drugim zemljama u regionu.

On je u dvodnevnu posjetu Skoplju došao kako bi svom kolegi Đorđu Ivanovu prenio jasnu poruku šta bi Makedonija trebalo da uradi da dobije datum pregovora sa EU.

Pahor, koji je, zajedno sa Јadrankom Kosor bio tvorac sporazuma o Piranskom zalivu između Slovenije i Hrvatske tvrdi da je potrebna hrabrost i politička volja da se pronađe rješenje.

On kaže da, kao prijatelj Makedonije smatra da je potrebno ponovo ponuditi verodostojnu inicijativu za kompromis na koji međunarodna zajednica neće ostati ravnodušna.

"Oni treba jasno da vide da je Makedonija spremna na kompromis" rekao je Pahor ocijenivši da će se onda i od Atine očekivati odgovarajući odgovor.

Slovenački predsjednik takodje vjeruje da se Bosna i Hercegovina neće raspasti i da Republika Srpska neće proglasiti nezavisnost.

(RTRS/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog