Svijet

Kineske vlasti zabranile gradnju državnih objekata u narednih pet godina

PEKING - Kina je zabranila izgradnju novih državnih građevina u narednih pet godina kao reakciju na nezadovoljstvo javnosti zbog ekstravagancije državnih objekata, objavili su danas kineski zvanični mediji.

Ova inicijativa je dio kampanje novog predsjednika Si Đinpinga koji je, kada je ove godine preuzeo dužnost šefa države, najavio borbu protiv korupcije. 

Zabranjena je izgradnja sportskih centara, hotela i motela, a vladinim organizacijama zabranjeno je da primaju sponzorstva i donacije za projekte, prenijela je kineska agencija Sinhua. 

Organizacijama je takođe zabranjena saradnja sa privatnim kompanijama. 

Izgradnja luksuznih zgrada koje se nalaze na atraktivnim lokacijama izazvala je nezadovoljstvo među građanima, pogotovo jer su zgrade bile velike i izrazito skupe. 

Vladina kancelarija u gradu Fuyangu izazvala je nezadovoljstvo javnosti jer je koštala nešto manje od pet miliona dolara. 

Jedna državna farmaceutska kompanija izgradila je zgradu čija unutrašnjost izgleda isto kao Versajska palata u Francuskoj. Na zidovima je zlatna boja, a sa plafona vise svijećnjaci. 

U ekstravagantnoj zgradi, koja podsjeća na Pentagon u Vašingtonu, smještene su kancelarije lokalne vlade provincije Abhui, jedne od najsiromašnijih u zemlji, a u vladinoj zgradi u centralnoj kineskoj provinciji Điansi nalazi se mehanički sat od 45 miliona dolara. 

Luksuz i raskoš ovih državnih objekata uzrok je nezadovoljstva javnosti. 

Predsjednik Si Đinping založio se za borbu protiv korupcije na svim nivoima tvrdeći da ona predstavlja prijetnju budućnosti Komunističke partije. 

U Kini je već više zvaničnika pod istragom zbog korupcije.

(Agencije/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog