Region

Parada ponosa u Crnoj Gori (Video)

PODGORICA - Prva Parada ponosa u Crnoj Gori počela je nešto nakon 12 sati u Budvi, a manifestaciju protiče u izuzetno napetoj situaciji, iako skup obezbeđuju jake policijske snage.

Zbog predhodnih žestokih sukoba policije i protivnika Parade ponosa, odlučeno je da se povorka održi skraćenom maršutom.

Povorka je krenula ispred zidina Starog grada u Budvi, a u obezbeđenju učestvuje više od 400 policajaca, među kojima i pripadnici specijalnih jedinica.

Uoči Parade došlo je do žestokog obračuna policije i protivnika, u kojima su policajci koristili pengreka, a protestanti kamenice, a bačena je i dimna bomba. Nekoliko stotina protivnika gej povorke, uglavnom mlađih, okupilo se u blizini Starog grada i zasulo kamenjem, flašama i drugim predmetima pristalice LGBT zajednice.

Policija je prethodno privela nekoliko osoba, uoči Parade ponosa u Budvi, zbog toga što su gađali jajima autobus sa pripadnicima LGBT zajednice i pokušali fizički da ih napadnu.

Na trgu ispred zidina Starog grada u Budvi nalaze se jake policijske snage, odnosno pripadnici specijalnih jedinica, koji obezbeđuu nekoliko desetina pripadnika gej populacije. Okupljeni protivnici Parade ponosa skandiraju uvredljive poruke na račun LGBT populacije.

Organizator povorke je LGBT Forum progres, a predsednik te organizacije Zdravko Cimbaljević kazao je ranije da će Parada ponosa u Budvi biti pokazatelj koliko je crnogorsko društvo u stanju da prihvati i neguje različitosti.

Iz crnogorske vlade ranije je poručeno je da se održavanjem Parade ponosa želi poslati poruka da je Crna Gora društvo u kome se poštuju ljudska prava, a iz policije da će preduzeti sve mere da manifestacije protekne bezbedno.

Među učenicima povorke su savetnik premijera za ljudska prava i zaštitu od diskriminacije Jovan Kojičić, savetnik predsednika Skupštine Crne Gore za odnose sa javnošću Snežana Burzan, kao i pomoćnici ministra za ljudska i manjinska prava Blanka Radošević-Mitrović I Sabahudin Delić.

Paradi prisustvuje i poslanik DPS-a i predsednik skupštniskog Odbora za ljudska prava i slobode Halil Duković, kao i funkciner Pozitivne Crne Gore Ana Ponoš."


(Tanjug.rs/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog