Vijesti

Još uvijek bez napretka u procesuiranju korupcije

Banja Luka, 24. juli 2013. – Transparency International Bosne i Hercegovine objavio je Izvještaj o monitoringu procesuiranja korupcije pred sudovima i tužilaštvima u BiH 2011.-2012., čiji nalazi pokazuju da u posljednje dvije godine po pitanju procesuiranja korupcije nije bilo napretka u odnosu na prethodni period.

Podaci pokazuju da je u radu tužilaštava zabilježen povećan ukupan broj prijava, ali je došlo do smanjenja broja prijava za korupcijska i krivična djela protiv službene i druge odgovorne dužnosti (u prosjeku 2,3% u ukupnom broju prijava). Ista situacija je i sa brojem istraga od strane tužilaštava, koja su imala povećan ukupan broj istraga za slučajeve korupcije 2012. u odnosu na 2011. (1464 u 2012., u odnosu na 829 u 2012.). Međutim ove istrage nisu dale dovoljne rezultate, s obzirom na to da je došlo je do stagnacije i  u pogledu broja podignutih optužnica za krivična djela korupcije i da je broj podignutih optužnica za korupciju od 223 tokom 2012., nesrazmjerno mali u odnosu na broj provedenih istraga za ova krivična djela – 1464. Takođe, udio od nekih 1,4% potvrđenih optužnica za koruptivna krivična djela u odnosu na sve ostale potvrđene optužnice je izrazito nizak, a kada se još brojka od 223 potvrđene optužnice za koruptivna krivična djela doved u vezu sa brojem od oko 74 redovna suda u BiH onda je jasno se zaista radi o veoma malom broju potvrđenih optužnica.

U pogledu ukupnog broja donesenih presuda od strane nadležnih sudova primjetno je povećanje obima rada, ali bez značajnijih promjena u broju presuda za korupciju. Osim u Brčko distriktu, na svim nivoima je došlo do smanjenja broja osuđujućih presuda za krivična djela korupcije.  Dodatni problem, kao i u ranijem periodu, predstavlja nedostatak predmeta sistemske korupcije u kojim bi bili procesuirani visoki javni dužnosnici.

Kada je u pitanju struktura osuđujućih presuda, Visoko sudsko i tužilačko vijeće je odbilo dostaviti podatke o strukturi presuda, time kršeći Zakon o slobodi pristupa informacijama. Međutim, prema nepotvrđenim podacima koji su u posjedu TI BiH, ni ovdje nije bilo značajnog pomaka. Tokom 2012. izrečeno je ukupno 7 zatvorskih kazni na svim nivoima za krivično djelo primanja mita, dok je za zloupotrebu položaja, izrečeno ukupno 9 zatvorskih kazni na svim nivoima, što svakako ne predstavlja značajan broj u odnosu na sveprisutan problem korupcije. Takođe, osuđujuće presude izrečene su uglavnom za slučajeve zloupotreba na nižim nivoima, dok izostaju epilozi za slučajeve na višim nivoima.

Monitoring procesuiranja korupcije je obuhvatio i oduzimanje nelegalno stečene imovine. Podaci TI BiH pokazuju da je u 2012. do značajnog pada broja predmeta u kojima je imovinska korist oduzeta u odnosu na 2011. (57 u odnosu na 228), a u periodu 2011-2012 godina došlo je i do drastičnog smanjenja iznosa oduzete imovinske koristi (u period 2009.-2010.) oduzeta imovina iznosila je oko 30 miliona KM, dok je za period 2011.-2012. oduzeto tek oko 5,6 miliona, što je pad za oko 80%).

U posljednje vrijeme građani BiH bili su svjedoci brojnih privođenja i najavljenih istraga za slučajeve visoke korupcije, ali su izostali epilozi tih slučajeva, što jasno dokazuje da je borba protiv korupcije u BiH demagoška i bez stvarnih rezultata. Negativan trend efikasnosti pravosuđa nastavlja se već godinama, što dodatno ukazuje na prisustvo sistemske korupcije u BiH koja opstruiše svaki napredak i promjene, reflektujući se na kraju i na rad pravosuđa.

(Frontal)

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog