Vijesti

Animirane ilustracije velikog Dobrosava Boba Živkovića (Video)

Ime Dobrosav Bob Živković poznaju sasvim dobro svi oni koji su nekada čitali Politikin zabavnik. Njegove ilustracije krase stranice ovog magazina godinama, i čini se nezamislivim da ih nekad ne bude u njemu. Tako su Zabavnik i Bob isprepleteni i uvezani u jednu neodoljivu vizuelno-čitalačku poslasticu.

Ko želi da vidi kako Dobrosav – Bob Živković zaista izgleda, moraće da potraži njegovu fotografiju na Fejsbuku i/ili na Wikipediji, jer se poznati ilustrator nikad ne pojavljuje na televiziji, ne voli da se slika i nerado daje intervjue, pa je i na rijetki koji je dao za B92 je pristao pod uslovom da njegov lik se predstavi – crtanim autoportretom. 

U njemu ističe Živković da „Crtanje u mom životu nije ljubav…više je neka vrsta nesrećnih okolnosti. Probao sam da igram fudbal i bio najgori. Poslednji sam se penjao uz konopac, i to samo dopola. Zabranjivali su mi da pevam. Jedino što sam mogao jeste da sedim kod kuće i citam, a knjige koje sam čitao nisu imale nijedan crtež u sebi. Tako sam ja seo i počeo da crtam. Crtao sam da bih dopunio i oživeo priče koje sam voleo…te 1967.kad sam imao pet godina, a to isto radim i sada. Negde krajem srednje škole počeli su da mi plaćaju za moje crteže, ali i onda i danas to mi je kao neka mala prevara, činjenica da mi plaćaju za ono što radim za sebe i što bih radio i da nema novca“. 

Prema pisanju magazina „Mobilni“, Dobrosav Bob Živković je najpoznatiji ilustrator u Srbiji. Opisan je kao „svaštojed novih tehnologija“, zahvaljujući čemu svakog dana podari po neku dobru ilustraciju. Njegove ilustracije su okarakterisane kao lako prepoznatljive, urnebesno smiješne, ali i bolesne i čudne. Detalji na njima su veoma istaknuti i nerijetko naglašeni, pa crteži izgledaju nakazno. Što se popularnosti tiče, magazin „Student“ implicira slično, navodeći da Bob Živković ima više fanova od drugih ilustratora u Srbiji, a pozivajući se na podatke sa Fejsbuka. Prema časopisu „City Magazine“ ilustracije Živkovića prosto ne mogu da ostanu neprimećene. One su duhovite, ponekad groteskne, ponekad poetične.

Sam autor za svoje crteže kaže da su kao vicevi, kojim iskazuje mišljenje o određenim pojavama i događajima. I sam priznaje da su oni uvek malo preterani, smešniji i apsurdniji nego kod drugih ilustratora. Pri tome, stvari koje ga nerviraju ili plaše retko crta.

Rođen je 7. maja 1962. godine u Pirotu, a mali dio njegovih radova nedavno je oživljen u formi videa postavljenog na YouTube kanalu. Pa pogledajte kako izgledaju u formi animacije ilustracije velikog Bob Živkovića.

(Frontal)
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog