Region

Vučić: Smjeniti četri ministra uključujući mene

BEOGRAD - Predsjednik Srpske napredne stranke i vicepremijer Aleksandar Vučić predložio je juče Glavnom odboru stranke smjenu četiri ministra - odbrane, poljoprivrede, kulture i sporta.

Istakavši tako da će on biti prvi koji će u rekonstruisanoj vladi biti "rekonstruisan", Vučić je kazao da ubuduće neće obavljati jednu od dvije funkcije na kojima je sada - potpredsjednika i ministra - jer se na njegovom slučaju pokazalo, kako je rekao, da nije moguće sa jednakim uspjehom igrati i centarfora i centarhalfa.

Obrazložući smjene ministara iz stranke, Vučić ke rekao da su „to sve vrijedni i posvećeni ljudi, ali da se nisu najbolje snašli u datim okolnostima“.

Vučić je rekao da će predložiti Glavnom odboru da prihvati ostavku koju mu je prije desetak dana podnio ministar poljoprivrede Goran Knežević, a predložio je i smjenu ministra kulture Bratislava Petkovića i ministarke sporta i omladine Alise Marić.

"Ministar poljoprivrede Goran Knežević me je zamolio za razgovor i ponudio ostavku koju sam prihvatio, ali ne zbog aflatoksina. To je bila najbrutalnija i najprljavija afera koja je namještena državi Srbiji", rekao je Vučić i dodao da od tog mlijeka "nijedan čovjek ili dijete nisu otrovani".

Da li se Knežević najbolje medijski snašao ili ne, to je drugo pitanje, rekao je Vučić, dodajući da je u pitanju afera "alfatoksin" - afera koja je razorila srpsko selo, kojom su upravljali direktno naši politički protivnici, želeći da sruše vladu.
"Od te afere nije ostalo ništa osim njihovih skupih stanova u Beču, a seljaci nisu imali kome to mlijeko da prodaju", rekao je Vučić i dodao da je "Goran potpredsjednik naše stranke, sposoban i ozbiljan čovjek".

Obrazlažući smjenu ministra kulture Bratislava Petkovića, Vučić je rekao da je "divan i vrijedan čovjek, ali su objektivne okolnosti bile takve i mnoge stvari su bile protiv njega".

On je dodao da je prijedlog Predsjedništva da se razmotri i Ministarstvo sporta "zbog angažmana i zbog nekih stvari koje se odnose na to ministarstvo".

Partnerima u vladi Vučič je poručio da je vrijeme za rezove ili za razilaženje i izbore, koje, kako je kazao, smatra nepotrebnim troškom i štetnom pauzom u radu Srbije.

"Nemoguće je da neko sa 45 odsto podrške građana Srbije predlaže promjenu četiri ministra, a oni sa manjom podrškom nisu spremni da priznaju da mogu bolje od ovoga. Vrijeme je za rezove ili ćemo se razići i ćemo izaći na izbore, bez sukoba i svađa i to nije naš izbor, naš izbor je da svi razumiju koliko je važno da se ponašamo odgovornije od svih drugih", poručio je Vučić.

Čestitajući članovima GO na podršci koju naprednjacima pruža, prema najnovijim istraživanjima, 45 odsto gra,đana, Vučić je podsjetio da je ranije govorio da se nada da SNS nikada neće postati kao neke druge stranke koje su bile na vlasti.
"Plašim se da ste 10 odsto tih najgorih navika prihvatili i zato moramo na duboke rezove da se kancer ne proširi", rekao je Vučić i naveo da to Srbija ne bi preživjela.

Na primjedbe o "uvođenju autoritarne vlasti" Vučić je kazao da ih upućuju "oni koji imaju više stanova u Beču nego škole u Beogradu, koji potplaćuju i reketiraju".

"Zamjeraju nam pošto nismo korumpirani i lopovi, što štrčimo, što nećemo da budemo prosječni", kazao je Vučić, a on lično, dodao je nije zadovoljan što SNS nije ispunila nekoliko predizbornih obećanja, kao što je otvaranje kancelarije za brze odgovore, a za to, kako je kazao, preuzima i ličnu odgovornost.

Kancelarija za brze odgovore bila bi, naveo je, uslov da se u Srbiji popravi ekonomski ambijent, da Srbija postane zemlja u koju stranci žele da investiraju, a ne da čekaju na dozvole.

"To je stvar kojom ćemo suzbiti korupciju, stvar koja će biti otvoren poziv da strani investitori dođu u našu zmlju i zaposle naše ljude", rekao je Vučić u uvodnom izlaganju na sednici Glavnog odbora stranke.


Dodao je da nije zadovoljan ni sistemom obrazovanja, u kojem problemi potiču iz ranijeg perioda, ali za koje su, dijelom, i "neki od nas krivi".
"Poslije 5. oktobra promovisano je kao najbolji model dobiti diplomu pa makar da te škole i ne postoje jer vam je dovoljna diploma da biste mogli da se zaposlite. To su stvari za koje smo i mi krivi", rekao je Vučić.

Kritikujući pojedine članove SNS koji su, kako je kazao, dočekali svojih pet miinuta da mogu da kažu i pokažu da su konačno postali velika vlast, Vučić je rekao da su takvi na mnogim mjestima pokazivali bahatost, te naveo primjer da se direktori nekih javnih preduzeća iz SNS voze sa dva automobila, sa rotacijom i obezbjeđenjem.

Svoje partijske kolege Vučič je zato pozvao da se prekine sa onima koji su se osilili na vlasti jer vlast znači poštenje, brigu i veću odgovornost i poručio je naprednjacima da ne ne ulaze u kriminal jer će, kako je rekao, biti još hapšenja. Obrazlažući potrebu za rekonstrukcijom Vučić je kazao da vladu mijenjamo "zato što podstičemo odgovornost, jer su promjene neizbježne u naprednim ekonomijama i jer želimo da Srbija po prihodima bude lider u regionu".

Dodao je da rekonstrukcija nije puka preraspodjela resora i promjena ministara, već unapređenje efikasnosti rada i administracije, te da je ključni cilj i osnovni moto rekonstrukcije modernizacija Srbije.
"Potrebna nam je snažna vlada kojoj će građani da vjeruju, koja je u stanju da privuče investicije i sprovede reforme", zaključio je Vučić.

Na početku obraćanja članovima GO predsjednik SNS je izjavio da je aktuelna vlada postigla pet uspjeha za godinu dana mandata, nakon što je na startu obećala da će raditi pošteno, ozbiljno i odgovorno.

Prvi uspjeh je u tome što je odbila podršku otuđenih centara moći i tajkuna, drugi što je otpočela ozbiljnu borbu protiv korupcije, treći je početak pregovora o članstvu u Evropskoj uniji, četvrtu u tome što je uspjela da promijeni odnos većine zemalja prema Srbiji.
"Naša peta pobjeda je možda početak našeg političkog poraza, a to je uspostavljanje pristojne Srbije, za šta su zaslužni i Koštunica i Tadić, da nema obračuna sa političkim protivnicima", kazao je Vučič.

Prvi potpredsjednik vlade i lider naprednjaka kazao je danas i da Srbijom prvi put poslije 20 godina vladaju oni koji su izabrani na izborima a ne tajkuni i poručio da svi oni koji imaju novac i veze sada nisu jači od države.

"Mogu da misle da će da pobjede nas, ali ne mogu da pobjede ni Srbiju ni nas. Srbija ih je pobjedila", rekao je Vučić.

(Tanjug/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog