Svijet

Hrvatska: Rok za zahtjeve za stambeno zbrinjavanje povratnika ističe 31. avgusta

SARAJEVO- Kancelarija za obnovu i stambeno zbrinjavanje Hrvatske saopštila je danas da 31. avgusta ističe rok za podnošenje zahtjeva za stambeno zbrinjavanje povratnika - bivših nosilaca stanarskog prava van područja posebne državne pomoći.

Stambeno se zbrinjavaju lica, odnosno, povratnici, izbjeglice, prognanici, raseljena lica - bivši nosioci stanarskog prava u stanovima u društvenom vlasništvu, koji se žele vratiti i trajno živjeti u Hrvatskoj, bez obzira da li se nalaze van ili u zemlji.

Uslov za stambeno zbrinjavanje je da lica nemaju u vlasništvu ili suvlasništvu drugu useljivu porodičnu kuću ili stan na području Hrvatske ili na području država nastalih raspadom bivše SFRJ ili drugim državama u kojima borave, ili da na drugi način nisu stekli pravni položaj zaštićenog najmoprimca.

Stambeno zbrinjavanje bivših nosilaca stanarskog prava obezbjeđivaće se u gradovima i opštinama Hrvatske gdje su ta lica 1991. godine imala prijavljeno prebivalište, odnosno, koristile stan u društvenom vlasništvu.

Ako to nije moguće, odgovarajuće stambeno zbrinjavanje biće obezbjeđeno na drugim područjima Hrvatske u skladu sa raspoloživošću useljivog stambenog prostora.

Iz Kancelarije podsjećaju da je hrvatska Vlada donijela 4. aprila Odluku o stambenom zbrinjavanju povratnika - bivših nosilaca stanarskog prava izvan područja posebne državne pomoći koja je stupila je na snagu 18. aprila.

U skladu sa ovom odlukom, rok za podnošenje zahtjeva ponovno je otvoren i teče od 18. aprila do 31. avgusta.

Za podnošenje zahtjeva za stambeno zbrinjavanje na područjima posebne državne pomoći nema utvrđenog krajnjeg roka.

(Srna/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog