Svijet

Niska otkupna cijena pšenice - Policija spriječila da paori prospu žito ispred zgrade Vlade Srbije

BEOGRAD - Članovi Asocijacije "Banatski paori" protestovali su ispred zgrade Vlade Srbije u Beogradu zbog niske otkupne cijene pšenice i kašnjenja isplate subvencija, a policija ih je spriječila da nezadovoljstvo izraze i prosipanjem pšenice.

Predstavnici poljoprivrednika su ispričali da im je policija saopštila da će im, ukoliko budu prosuli pšenicu ispred Vlade, komunalna policija odmah napisati kaznu.

Poljoprivredni proizvođači su donijeli osam džakova sa žitom, na koje su stavili kuvano žito i svijeću, navodeći da to simbolično predstavlja "daću za srpsku poljoprivredu koja je u veoma lošem stanju".

Predsjednik Asocijacije "Banatski paori" Jan Husarik izjavio je novinarima da paori neće postavljati nikakve rokove niti ultimatume, ali da očekuju da ih predstavnici Vlade prime na razgovor, prije svih, prvi potpredsjednik Aleksandar Vučić.

Paori su nezadovoljni niskom otkupnom cijenom pšenice od 16 dinara po kilogramu, ističući da samo cijena proizvodnje iznosi 20 dinara.

Oni traže da država reaguje da se suncokret, soja i ostale jesenje kulture ne bi otkupljivali ispod cijene proizvodnje.

Član Upravnog odbora "Banatskih paora" Miroslav Grubanov rekao je da će Upravni odbor te asocijacije odlučivati u narednom periodu da li će biti radikalizovani protesti.

On je upitao da li bi "Fijat" ili bilo koja druga firma prodavala proizvode upola cijene, kao što se to traži od poljoprivrednika, naglasivši da oni ne žele da rade na svoju štetu, a za račun otkupljivača, izvoznika i monopolista koji određuju cijene.

Na protest je došlo oko 50 predstavnika svih udruženja članica asocijacije, koja okuplja 25 udruženja poljoprivrednih proizvođača

(Srna/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog