Svijet

Stros-Kan može izvući Srbiju, ali ne i Hrvatsku

ZAGREB - Bivši predsednik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Dominik Stros-Kan bi, kao savjetnik srpske vlade, mogao "dati krila" privredi Srbije, ali u Hrvatskoj bi angažman stranih stručnjaka bio apsolutno neizvodiv, smatraju hrvatski ekonomski stručnjaci.

Predsjednik Hrvatskog društva ekonomista Ljubo Jurčić smatra da je Stros-Kan danas sigurno jedan od boljih makroekonomista, naročito u oblasti monetarnih i javnih finansija i da "može izvući Srbiju za tri do četiri godine".

On navodi i da bi se bivši predsednik MMF-a uklopio u duh srpskog društva i srpske ekonomije, jer Srbija imaju relativno dobru industrijsku politiku, ali problem je što ona ne može za godinu dana riješiti probleme javnog duga i visoke nezaposlenosti, prenosi tportal.
"Ali ako bi Stros-Kan mogao da sprovede deo onoga što je najavljivao u MMF-u u području javnih finansija Srbije, posebno u monetarnoj politici, Srbija bi uz sve navedeno uz njegovu pomoć za tri do četiri godine mogla biti stabilna rastuća ekonomija", rekao je Jurčić.

On objašnjava da Hrvatska, za razliku od Srbije, nema nikakvu industrijsku politiku, da "još nije ulovila temelje državnog ekonomskog sistema" i da "nema samopouzdanje i samopoštovanje koje ima srpska politika".
"Istočni susjedi fokusirali su se na poljoprivredu, energetiku, autoindustriju, vojnu industriju, ITC i sve prateće industrije. Hrvatska nije napravila tu temeljnu industrijsku politiku. Kada to napravi, onda joj savjetnici poput Stros-Kana mogu pomoci da dalje ostvari ciljeve", zaključuje Jurčić.

Ekonomski analitičar Damir Novotni smatra da je angažman Stros-Kana potencijalno odličan za Srbiju.
"Mislim da će njegov angažman uroditi plodom. Uprkos opštoj percepciji, srpska vlada u ovom trenutku odlučna je da napravi program sveobuhvatnih reformi i sprovede promene. Stros-Kan je osoba s iskustvom i dobrim vezama u finansijskom sektoru. Ako izuzmemo okolnosti iz njegovog privatnog života, on može ponuditi kvalitetnu savjetničku podlogu", kaže Novotni.

Prema njegovim saznanjima, Stros-Kan će biti "spiritus movens" šireg tima koji će uključivati 10 do 15 stručnjaka, što iz Srbije, a što iz inostranstva. Oni će obraditi cijeli niz područja ekonomske politike i pripremiti odgovarajuće podloge za odlučivanje u Vladi Srbije, navodi Novotni.

On navodi da u hrvatskoj Vladi zaista nedostaje modernih znanja upravljanja ekonomskim politikama i da bi međunarodni konsultanti dobro došli. "Dok se ne stvori konsenzus oko promjene Vladine politike, dolazak stranih stručnjaka nema smisla", zaključuje Novotni

(Tanjug/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog