Region

Otvorena izložba "Svetlost Teslinog dela"

BEOGRAD - U Galeriji nauke i tehnike Srpske akademije nauka i umetnosti /SANU/ u Beogradu večeras je otvorena izložba "Svetlost Teslinog dela", kojom se obilježavanja 70 godina od smrti velikog srpskog i svjetskog naučnika Nikole Tesle.

izvor: SRNA 

Potpredsjednik SANU LJubiša Rakić rekao je, otvarajući izložbu, da je ovo prilika da se ljudi podsjete na stvaralaštvo Tesle, naučnika koji je svojim pronalascima promijenio život na planeti.

Otvaranju izložbe prisustvovao je i NJegova svetost patrijarh srpski Irinej, koji je podsjetio da se urna sa zemnim ostacima Tesle nalazi na mjestu na kojem ne priliči – u muzeju u Beogradu, zbog čega je predložio da se urna pohrani u hramu Svetog Save na Vračaru.

Patrijarh Irinej je predložio da se spomenik Tesli podigne kod ovog hrama, jer su tamo i spomenici Svetom Savi i Karađorđu, dvojici velikana naše istorije i kulture.

"Nikola Tesla je kao pripadnik srpskog naroda podigao ime našeg roda. NJegovo ime je veliko i značajno danas, u vremenu kada se kao narod dokazujemo i vraćamo svoj ugled koji je ostao unižen", rekao je patrijarh Irinej.

Izložba sadrži oko 40 likovnih radova eminentnih srpskih slikara inspirisanih Teslinim likom i djelom, i pretpremijera je postavke koja će biti prikazana u septembru u Misiji Srbije pri Ujedinjenim nacijama u NJujorku.

U NJujorku će tom prilikom biti svečano postavljen spomenik Tesli ispred jedinog sačuvanog objekta u kojem je Tesla živio i radio - laboratorije na Long Ajlendu u NJujorku, koja će biti dio budućeg naučnog centra "Teslin svijet".

Spomenik će u NJujorku 23. septembra otkriti predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, a na spomeniku će stajati natpis "Američkom narodu od srpskog naroda".

Spomenik Tesli, rad akademika Nikole Koke Jankovića, od večeras je privremeno postavljen u Knez Mihailovoj ulici, gdje će ostati svega sedam dana, kako bi i publika u Srbiji dobila priliku da ga vidi.

Poslije NJujorka, postavka izložbe će biti prikazana i u Torontu, Čikagu i Filadelfiji.

Pokrovitelji ovog projekta su Kancelarija Vlade Srbije za dijasporu i Srbe u regionu i Kancelarija predsjednika Srbije, a finansijska sredstva su obezbijedili donatori.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog