Region

File: Srbija od sutra korak bliže Evropi

BEOGRAD - Evropski komesar za proširenje Štefan File čestitao je Beogradu sutrašnje stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i naglasio da će Srbija od sutra biti "korak bliže EU".

izvor: Agencije/Frontal

On je ocijenio je da će Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju omogućiti Srbiji da dostigne evropske standarde u raznim oblastima, što će predstavljati "kamen međaš na njenom putu ka EU".

File smatra da se Srbija već uhodala u izvršavanju obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, zahvaljujući glatkoj primjeni Prelaznog trgovinskog sporazuma, što je bio važan parametar kada je u junu dodijeljen datum za početak pregovora o pridruživanju.

On je naveo da je u 11 mjeseci primjene Pralaznog trgovinskog sporazuma izvoz Srbije u zemlje EU povećan za 4,8 odsto, dok je suficit u trgovini poljoprivrednim proizvodima sa EU od 2009. porastao dva i po puta i trenutno iznosi 500 miliona evra.

"S obzirom na teške ekonomske prilike, ove cifre su ne samo pozitivne, već odražavaju ogroman uticaj koji proces pridruživanja ima na privredu", ocijenio je File.

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između EU i Srbije stupa na snagu 1. septembra, budući da je EU 24. jula izvjestila Srbiju da je okončan postupak ratifikacije sporazuma u državama članicama.

Stefanović: Novi ministri će doprinijeti EU putu

Predsjednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović izjavio je danas da vjeruje da će novi ministri značajno doprinjeti da rekonstruisana Vlada bude efikasna i uvede Srbiju u EU.

On je rekao, da bez obzira na brojne zamjerke, rekonstrukcija nije trajala dugo nego "onoliko koliko je bilo potrebno".

"Važno je da građani podržavaju Vladu i prepoznaju iskrenu namjeru da se stvari menjaju nabolje", rekao je Stefanović za "Pink" televiziju.

On je ponovio da će glavni ciljevi Vlade u narednom periodu biti reforme, pridruživanje EU i borba protiv kriminala i korupcije.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog