Region

Srbija - SSP stupio na snagu

BEOGRAD - Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između Srbije i EU od danas je snazi, čime ova zemlja dobija status države pridružene Uniji.

izvor: Srna 

Dvije najvažnije obaveze koje Srbija preuzela ovim sporazumom biće uspostavljanje zone slobodne trgovine i usklađivanje zakonodavstva sa pravom EU.

Sporazum je stupio na snagu nakon što je EU u julu izvijestila Srbiju da je okončan postupak ratifikacije, saopšteno je iz Kancelarije za evropske integracije Srbije.

Stupanjem na snagu Sporazuma biće obrazovana tijela koja će pratiti njegovo provođenje, a u kojima će predstavnike imati Srbija i EU, a to su Savjet za stabilizaciju i pridruživanje, Odbor za stabilizaciju i pridruživanje, kao i Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje.

Istovremeno, danas prestaje primjena Prelaznog sporazuma o trgovini, a rokovi koji su počeli da teku sa početkom primjene Prelaznog sporazuma od 1. januara 2009. nastaviće bez prekida da teku i nakon prestanka njegovog važenja.
Evropski komesar za proširenje Štefan File čestitao je Beogradu stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i naglasio da će Srbija od danas biti "korak bliže EU".


On je ocijenio je da će Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju omogućiti Srbiji da dostigne evropske standarde u raznim oblastima, što će predstavljati "kamen međaš na njenom putu ka EU".

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog