EU integracije BiH

EU: BiH bi mogla da izgubi još 9 miliona evra

Delegacija Evropske unije u BiH podsjetila je danas da je Evropska komisija je morala da otkaže dva ranije suspendovana projekta u oblasti poljoprivrede, u vrijednosti od 5 miliona evra, zbog neuspjeha vlasti u BiH da se dogovore o domaćim strukturama za davanje finansijske pomoći EU za poljoprivredu i ruralni razvoj (IPARD).

izvor: Frontal

"Nepostojanje sporazuma o provođenju ova dva poljoprivredna projekta ne znači samo gubitak više od 5 miliona eura za ove  otkazane projekte. To, takođe, onemogućava blagovremeno uspostavljanje struktura za usmjerevanje značajnih budućih fondova EU za razvoj ruralnih područja u BiH. Otkazivanje tih projekata naglašava hitnost uspostavljanja funkcionalnog mehanizma koordinacije kako bi se osiguralo da zemlja i njeno stanovništvo budu u mogućnosti da ubuduće dobiju pretpristupna sredstva EU", istakao je Endi Mekgafi, portparol EU u BiH.

Ističe i da je Odbor za praćenje IPA-e dao Bosni i Hercegovini vremena do 1. oktobra 2013. da postigne sporazum o još pet projekata (ukupna vrijednost 9 miliona evra). To uključuje dva projekta za podršku malim i srednjim preduzećima i turizmu (4.5 miliona evra), koji su suspendovani 26. jula, dva planirana projekta za jačanje socijalne uključivosti (3 miliona evra) i jedan trenutni projekat za jačanje Nacionalnog procesa planiranja u BiH (1.5 miliona evra)".

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog