Region

Hrvatska: Štrajk ljekara i medicinskih sestara

U srijedu u Hrvatskoj počinje najveći štrajk ljekara i medicinskih sestara u istoriji, a odložene su sve operacije u bolnicama.

izvor: Novosti/Frontal

Građani neće moći ni na preglede, a sestre će raditi ”kao nedjeljom”. Od 45.000 ljekara i medicinskih sestara očekuje se da će više od 70 odsto štrajkovati, nezadovoljni platama i uslovima rada.

Medicinari najavljuju da će obustaviti rad sve dok njihovi zahtjevi ne budu prihvaćeni, što Vlada i resorni ministar zdravlja Ranko Ostojić uporno odbijaju. Medicinsko osoblje traži da se reguliše plaćanje prekovremenog rada i da se poštuje kolektivni uogovor koji su potpisali sa prethodnom Vladom.

Haos koji se očekuje u bolnicama i domovima zdravlja do sada je nezabilježen u hrvatskom zdravstvu. Radiće samo Hitna pomoć, a medicinske usluge dobiće pacijenti kod kojih je potrebna hitna intervencija. Svi ostali biće ”na čekanju”, a većina građana i dan prije štrajka ne zna šta će se događati u zdravstvenim ustanovama.

Ljekari su već dugo nezadovoljni odnosom prema njima, mnogi odbijaju da rade prekovremeno, a plate su im u posljednje vrijeme smanjene od 10 do 30 odsto. Nezadovoljne su i medicinske sestre, a mnogi iz zdravstva planiraju odlazak iz Hrvatske. Evropske zemlje koje ograničavaju zapošljavanje Hrvata omogućuju ljekarima i medicinskim sestrama da odmah dođu do posla.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog