Banja Luka

Tajmeri za bezbjedan prelazak pješaka preko ulice

Banjaluka - Na pješačkim prelazima preko Ulice Kralja Petra Prvog Karađorđevića, kod Robne kuće "Boska" u centru Banjaluke, postavljeni su displeji koji pješacima pokazuju vrijeme trajanja crvenog svjetla, odnosno preostalo vrijeme trajanja zelenog svjetla, prilikom slobodnog prelaza.

Izvor:Glas Srpske

U gradskom Odsjeku za saobraćaj ističu da displeji, odnosno tajmeri, omogućavaju pješacima da znaju koliko vremena će čekati dok se ne upali zeleno svjetlo na semaforu, koje predstavlja slobodan prelaz preko saobraćajnice.

"Displeji u gradu se, inače, postavljaju na onim pješačkim prelazima na kojima je vrijeme trajanja crvenog duže od uobičajenog, odnosno iznosi više od 60 sekundi", navode u Odsjeku za saobraćaj.

U ovom odsjeku pojašnjavaju da zeleno svjetlo za pješake na lokaciji kod robne kuće "Boska" svijetli 13 sekundi, a da svi pješaci koji zakorače na pješački prelaz u trinaestoj sekundi, imaju još i dodatno vrijeme da pređu saobraćajnicu.

"Ako pješak zakorači na pješački prelaz u posljednjoj sekundi trajanja zelenog svjetla, vozilima se neće upaliti zeleno svjetlo sve dok ne istekne zaštitno vrijeme za pješake," naglašavaju u Odsjeku za saobraćaj Administrativne službe grada Banjaluka.

Iskustva evropskih gradova pokazuju da se postavljanjem tajmera smanjuje broj pješaka koji nepropisno prelaze preko saobraćajnica, odnosno povećava se bezbjednost pješaka u saobraćaju.

U toku ove sedmice tajmerima će biti opremljeni i semafori kod zgrade Administrativne službe grada.

U Administrativnoj službi grada Banjaluka kažu da postavljanje tajmera predstavlja korak ka modernizaciji sistema regulisanja saobraćaja putem semaforskih uređaja. Početkom 2013. godine je na pravcima duž Ulice Kralja Petra Prvog Karađorđevića, Aleje Svetog Save u centru Banjaluke i na istočnom tranzitu formiran takozvani "zeleni talas".

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog