Vijesti

Sorensen: Važno da se ekshumacija na gradskoj deponiji u Buća Potoku nastavi

SARAJEVO - Specijalni predstavnik EU u BiH Peter Sorensen izjavio je danas da je važno da se ekshumacija posmrtnih ostataka sarajevskih Srba na gradskoj deponiji u Buća Potoku nastavi i da se riješe problemi koji prate ovaj proces.

izvor: Srna 

Sorensen, koji je danas sa delegacijom diplomata akreditovanih u BiH posjetio gradsku deponiju u Buća Potoku, rekao je novinarima da je zatvaranje poglavlja nestalih lica veoma važno za svako društvo koje izađe iz sukoba.

"Važno je da se nastavi iskopavanje na gradskoj deponiji, jer je riječ o vrlo složenom procesu za bilo koju zemlju. Impresioniran sam onim što smo vidjeli ovdje", rekao je Sorensen.

On kaže da se i ovaj proces ne odvija bez problema, ali da se stvari moraju prevazići i nastaviti iskopavanje.

"Sve što produžava patnju porodica nestalih, mora se riješiti", rekao je Sorensen.

On je podsjetio da EU pruža značajnu finansijsku pomoć Međunarodnoj komisiji za nestala lica /ICMP/ i do sada je njihov rad podržala sa 33 miliona evra i nastaviće i dalje da ih podržava.

Odgovarajući na pitanje da li je pravosuđe u BiH pod političkim pritiskom, Sorensen je rekao da je neophodno da u svakoj zemlji pravosuđe funkcioniše bez bilo kakvih političkih pritisaka.

On je dodao da se u protekle dvije godine radi puno na pitanju pravosuđa i što BiH bude bliža EU, pitanje pravosuđa svakog dana biće sve više u fokusu, jer je njegova važnost velika.

Direktor Međunarodne komisije za nestale Ketrin Bomberger rekla je da je ova lokacija odličan pokazatelj kakve su se strašne stvari dešavale tokom sukoba i šta su sve ljudi bili spremni preduzeti da sakriju zločine koje su počinili.

Ona je rekla da joj je drago što su danas na deponiji predstavnici međunarodne zajednice vidjeli kako se i šta radi na pronalaženju nestalih lica.

Bombergerova je naglasila da je 70 odsto od ukupnog broja nestalih u BiH već pronađeno i identifikovano i kako vrijeme odmiče sve je teže pronaći preostalih 9.000 nestalih.

"Ipak se nove lokacije pronalaze, a to znači za porodice nestalih da još vijek postoji nada da će se jednog dana pronaći i njihovi nestali članovi", rekla je ona.

Bombergerova je naglasila da je ključno da Tužilaštvo BiH, zajedno sa Institutom za nestala lica BiH i ICMP-om, u ovom procesu pažljivo prikuplja sve dokaze koji se jednog dana mogu koristiti, jer će porodice nestalih na taj način dobiti zadovoljenje u smislu postizanja pravde.

Komentarišući obustavu ekshumacije na ovom lokalitetu zbog neplaćanja izvođaču radova, ona je istakla da se pokušava pronaći pravi razlog zbog čega je do toga došlo, a današnja posjeta je jedna od stvari koja se može uraditi da se dođe do rješenja.

"Ovakvi incidenti i bilo kakvi nesporazumi između lokalnih predstavnika vlasti moraju se prevazići i mora se nastaviti dalje", rekla je ona.

Tužilac Tužilaštva BiH Behaija Krnjić rekao je da osnovni problem obustavljanja ekshumacije nije nedostatak sredstava, već da je izvođač radova prestao sa iskopavanjem, jer mu nisu isplaćena sredstva za izvršene radove.

Krnjić je naglasio da izvođaču radova za probno kopanje treba da plati naručilac radova, a da će Tužilaštvo platiti za proces ekshumacije, za šta do sada treba isplatiti oko 100.000 KM.

"Kad je Tužilaštvo započelo sa zvaničnom ekshumacijom na ovoj lokaciji preuzelo je obaveze da snosi troškove ekshumacije i to će i učiniti", rekao je on, ali nije mogao da precizira kada će to biti isplaćeno.

On je rekao da će Tužilaštvo istrajati na obavljanju daljih radova na ovoj lokaciji, ali nije mogao reći kada će se ekshumacija nastaviti.

Krnjić je naglasio da Tužilaštvo BiH provodi i radnje da utvrdi kako su se na ovoj lokaciji pronašli dijelovi tijela lica koje je preminulo i sahranjeno na Sokocu.

Predsjedavajući Kolegijuma direktora Instituta za nestala lica BiH Milutin Mišić istakao je da od predstavnika međunarodne zajednice očekuje da, kako je rekao, jedino adekvatnim pritiskom uozbilje domaće institucije i da se završi ova ekshumacija, te da se pitanje "Deponije" skine sa dnevnog reda.

On očekuje da se već jednom riješi "nadmudrivanje" ko plaća probno kopanje, dodajući da je do sada to uvijek plaćalo Tužilaštvo, a ne Institut za nestala lica.

"Do sada smo imali ustaljenu praksu koja se ničim ne razlikuje od ove mikrolokacije da Tužilaštvo kada da odobrenje za probno kopanje ulazi i u obavezu da finansira probno kopanje", naglasio je Mišić.

On je rekao da izvođači radova nisu u mogućnosti da nastave radove, jer nemaju sredstava da izađu na lokalitet pošto im ništa nije plaćeno, a vrijeme prolazi.

Mišić je dodao da je projekat mnogo veći i zahtjevniji nego što se očekivalo, ali se mora nastaviti jer se još uvijek traga za oko 250 nestalih Srba na području Sarajeva.

Ekshumacija posmrtnih ostataka sarajevskih Srba na gradskoj deponiji u Buća Potoku počela je 22. jula.
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog