Vijesti

Neustavni dijelovi kolektivnog ugovora prosvjetnih radnika

BANJALUKA - Ustavni sud Republike Srpske donio je danas odluku da pojedine odredbe posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u oblasti obrazovanja i kulture Republike Srpske nisu u saglasnosti sa Ustavom Srpske i Zakonom o radu.

izvor: Agencije/Frontal

"Osporenim odredbama utvrđeno je pravo na uvećanje plate predsjednicima ili povjerenicima sindikata u određenim procentima, što nije predviđeno Zakonom o radu", saopšteno je iz Ustavnog suda Republike Srpske.

Na sjednici je donesena odluka kojom se, između ostalog, utvrđuje da dijelovi Pravilnika o vrsti stručne spreme nastavnika i stručnih saradnika u srednjim tehničkim i srednjim stručnim školama nisu u saglasnosti sa Ustavom Republike Srpske i Zakonom o srednjem obrazovanju i vaspitanju.

"Ocijenjeno je da je donosilac osporenog akta, ministar prosvjete i kulture, propisao nazive pojednih opšteobrazovnih predmeta i odredio uslove za ostvarivanje prava obavljanja poslova nastavnika u srednjim stručnim školama mimo zakonom utvđenih okvira, čime je prekoračio zakonsko ovlašćenje za donošenje ovoga podzakonskog akta", navodi se u saopštenju.

Ustavni sud Srpske utvrdio je da određene odredbe Pravilnika o utvrđivanju procenta vojnog invaliditeta nisu u saglasnosti sa Zakonom o pravima boraca, vojnih invalida i porodica poginulih boraca odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske.

"Pravilnikom je, suprotno relevantnim zakonskim odredbama, normirano da se prilikom utvrđivanja vojnog invaliditeta ne uzima u obzir bolest čija je etiologija nepoznata ili još nije sa sigurnošću utvrđena, odnosno koja je uslovljena endogenom ili drugom urođenom ili stečenom sklonošću", dodaje se u saopštenju.

Utvrđeno je da nije u saglasnosti sa navedenim Zakonom ni odredba Pravilnika kojom je određeno da uzročno-posljedična veza vršenja vojne službe i određenih bolesti i smrti, radi ostvarivanja prava na porodičnu invalidninu, postoji samo ako su se prve pojave ovih bolesti ispoljile pod okolnostima i u vrijeme vršenja vojne službe.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog