Vijesti

Radojičić: Savez nacionalnih manjina zasluženo udruženje od javnog interesa

BANJALUKA- Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić istakao je da je Savez nacionalnih manjina Srpske tokom deset godina postojanja uradio mnogo i zaslužno stekao status udruženja od javnog interesa.

izvor: Srna/Frontal

Radojičić je, na sinoćnjoj svečanoj akademiji u Banjaluci povodom ovog jubileja, rekao da je uspostavljen formalni okvir za djelovanje ove organizacije, Zakonom o zaštiti prava pripadnika nacionalnih manjina na nivou BiH i Srpske, kao i Savjetom nacionalnih manjina kao stalnim radnim tijelom, čime može da se pohvali malo koja zemlja.

"Osim formalnog okvira tu su i kulturni događaji, uključujući i smotru nacionalnih manjina, koja se, takođe, održava već deset godina", naveo je Radojičić.

On je dodao da je promjenom izbornog zakonodavstva uspostavljena obavezna zastupljenost nacionalnih manjina u organima lokalne samouprave, kao i u Vijeću naroda, a postoji i njihova zastupljenost u medijima, što daje kvalitetan okvir za njihov život u Republici Srpskoj.

Predsjednik parlamenta Srpske pozvao je sve pripadnike nacionalnih manjina da se na predstojećem popisu stanovništva slobodno izjasne o svojoj nacionalnoj pripadnosti.

Govoreći o potrebama promjene ustavne formulacije "ostali", Radojičić je naveo da bi bilo dobro da se to jednog dana desi, ali da je pitanje koliko će do toga proteći vremena.

"Svako pominjanje promjena ustava, na nivou BiH ili Republike Srpske izaziva traumu, ali bi valjalo naći adekvatan i kvalitetan izraz. Na kraju krajeva, i u drugim zemljama postoji upravo formulacija nacionalne manjine, a ne ostali", rekao je Radojičić.

Predsjednik Saveza nacionalnih manjina Stevo Havrljuk istakao je da je decenija postojanja mali vremenski period, ali da je veliki jubilej za ovu organizaciju.

On je dodao da je predstojeći popis veoma bitan kako bi se odredio broj pripadnika nacionalnih manjina u BiH, zbog čega je Savez u proteklom periodu održao više debata u nekoliko gradova Srpske sa ciljem osvješćivanja da se bez ikakve bojazni izjasne o nacionalnoj pripadnosti na popisu.

Govoreći o zastupljenosti pripadnika nacionalnih manjina u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti, Havrljuk je naveo da je to i dalje nedovoljno definisano, s obzirom da su oni za sada zastupljeni samo u lokalnim parlamentima, ali da ni tu nisu u potpunosti zadovoljni, zbog raznih manipulacija.

Predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Rajko Kuzmanović istakao je da je tradicionalno stvorena jaka veza između pripadnika nacionalnih manjina i konstitutivnih naroda u Republici Srpskoj, poručivši da će njene institucije nastaviti da podržavaju rad Saveza jer je zasnovan na zdravim osnovama.

On je pozdravio činjenicu da su pripadnici nacionalnih manjina lojalni građani Republike Srpske i BiH, ali i što su ostali vjerni i svojoj kulturi i tradiciji, čime su pokazali visok stepen političke kulture.

Kuzmanović je naveo da Republika Srpska, kao članica Skupštine evropskih regija, podržava rad Saveza i da je u tom smislu odavno u Evropi.

"Budućnost svih naroda je u stavu tolerantne filozofije življenja što se postiže njegovanjem kulturnog pluralizma. Zato će Republika Srpska nastaviti da afirmiše položaj manjina", istakao je Kuzmanović.

On je ukazao na potrebu da se u BiH hitno riješi pitanje izbora pripadnika nacionalnih manjina u državne organe, kao i da se vodi računa o njihovom zapošljavanju.

Tokom akademije uručena su priznanja bivšim predsjednicima Saveza, kao i pojedinim funkcionerima za doprinos u njegovom radu.

Savez nacionalnih manjina Republike Srpske osnovan je 2003. godine i okuplja 12 manjina sa 35 udruženja, a 2010. godine odlukom Vlade Srpske stekao je status udruženja od javnog interesa.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog