EU integracije BiH

Politički lideri iz BiH u Briselu - Sorensen očekuje rješenja pitanja ključnih za napredak ka EU

SARAJEVO - Na poziv komesara za proširenje EU Štefana Filea, u Briselu će danas biti održana treća runda dijaloga na visokom nivou o procesu pridruživanja između predstavnika Evropske komisije i političkih lidera iz BiH, u okviru kojeg će biti riječi i o provođenju odluke "Sejdić-Finci".

izvor: Srna 

Učesnici sastanka su lideri političkih partija u BiH: Milorad Dodik /SNSD/, Mladen Bosić /SDS/, Dragan Čović /HDZ BiH/, Martin Raguž /HDZ 1990/ i Zlatko Lagumdžija /SDP/, zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović i potpredsjednik SBB-a BiH Mirsad Đonlagić.

Sastanku u Briselu trebalo bi da prisustvuju i predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, predsjedavajući Savjeta ministara BiH Vjekoslav Bevanda, premijeri Republike Srpske Željka Cvijanović i Federacije BiH Nermin Nikšić, te direktor Direkcije za Evropske integracije Nevenka Savić.

Šef Delegacije EU u BiH Peter Sorensen očekuje da će na sastanku u Briselu od lidera stranaka u BiH čuti rješenja pitanja ključnih za napredak zemlje ka Evropi.

Lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je uoči sastanka da Srpska ima jasno definisane politike i pristup i da nema razloga, niti potrebe, da mijenja svoju poziciju, jer je ona i ranije ocijenjena kao pozitivna.

"Mislim da je bazično pitanje unutrašnji odnosi u BiH i da sastanak na ovako visokom nivou sa evropskim komesarom za proširenje nije nebitan, već veoma važan događaj, ali u svakom slučaju riječ je o potpuno konfuznim stavovima, prije svega u Federaciji BiH /FBiH/ i nisam siguran na koji način se moguće kretati kroz ovaj sastanak kako bi se ispunila očekivanja EU", rekao je Dodik.

On je ocijenio da odnosi u BiH, prije svega u FBiH, u vezi sa primjenom odluke "Sejdić - Finci", kao i sistema koordinacije, gdje kantoni traže svoje mjesto u ukupnom procesu, predstavljaju dodatni problem rješavanja tog pitanja.

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović ocijenio je da je postignut napredak u razgovorima o provođenju odluke "Sejdić-Finci" sa predstavnicima SDA.

"Jedan od prijedloga je da FBiH bude jedna izborna jedinica sa dva izborna područja", dodao je Čović.

HDZ 1990 saopštio je da ima modele provođenja koji zadovoljavaju zahtjeve iz odluke Suda, a istovremeno otklanjaju i diskriminaciju konstitutivnih naroda kod izbora članova Predsjedništva BiH.

Lider SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija izjavio je ranije da na predstojećem sastanku u Briselu želi da dobije veću uključenost EU u proces provođenja odluke "Sejdić-Finci".

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog