EU integracije BiH

Dodik: Neophodno provesti odluku „Sejdić-Finci“

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da bi mogao biti osporen legitimitet opštih izbora u BiH ako ne bude provedena odluka „Sejdić–Finci“.

Izvor:ATV

„Nakon toga bi ušli u neartikulisanu situaciju u BiH i zbog toga je vrhunski prioritet da provedemo zaključke koji bi trebalo da budu usvojeni na današnjoj posebnoj sjednici parlamenta Srpske“, rekao je Dodik u završnoj riječi na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske o dogovorenim principima za provođenje odluke „Sejdić-Finci“ i mehanizmu koordinacije.

On je rekao da želi da politički predstavnici iz BiH postignu dogovor 10. oktobra u Briselu i da se na taj način omogući BiH da aplicira za kandidatski status u EU.

„Time bismo dodatno afirmisali dejtonsku strukturu BiH“, precizirao je Dodik.

Predsjednik Srpske je naveo da se utvrđenim zaključcima „ne iskače“ iz onoga što je dogovoreno u Briselu.

Dodik je napomenuo da parlament Srpske treba da bude mjesto gdje će se razmatrati ovakve i slične teme.

Klubovi poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske, osim SDS-ovog, utvrdili su zaključak koji se odnosi na izbor delegata u Dom naroda parlamenta BiH.

„U pogledu provođenja odluke `Sejdić–Finci` potrebno je definisati da se članovi Doma naroda parlamenta BiH iz Republike Srpske biraju u parlamentu Srpske na način da se bira šest delegata, ali ne više od pet iz reda srpskog naroda i da trećina delegata u Domu naroda BiH bude iz Srpske“, ističe se u zaključku.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog