EU integracije BiH

Hejg: Ako BiH propusti svoju šansu to će biti gubitak za građane i buduće generacije

SARAJEVO - Ministar inostranih poslova Velike Britanije Vilijem Hejg smatra da ova sedmica može biti prelomna za rješavanje pitanja koja stoje na putu podnošenja zahtjeva BiH za članstvo u EU – ustavnog pitanja "Sejdić–Finci" i nedostatka mehanizma za koordinaciju sa EU.

izvor: Srna 

"Ova sedmica može biti trenutak za ključnu reakciju, najbolja šansa za stvarani početak puta BiH prema EU. Ako BiH propusti svoju šansu, to će biti gubitak za građane i buduće generacije", upozorio je Hejg u autorskom tekstu za sarajevsko "Oslobođenje".

Prema njegovim riječima, dalje zadrške nikome ne idu u prilog i niko time ne profitira.

"Nema bolje ponude na stolu. Prošlosedmični sastanak u Briselu jasno je pokazao da se rješenja mogu pronaći ako su lideri spremni na to", naveo je Hejg.

On je naglasio da će nepostizanje napretka u ovom trenutku skupo koštati sve u BiH s obzirom da su zbog toga već suspendovana sredstva iz pretpristupnih fondova.

"BiH je evropska država i treba jednog dana da bude i članica EU. Kako bi se to desilo, obećanje dato u Briselu prošle sedmice treba da bude realizovano do 10. oktobra", zaključio je Hejg.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog