EU integracije BiH

Nastavak treće runda dijaloga na visokom nivou

BRISEL - U Briselu će danas biti nastavljena treća runda dijaloga na visokom nivou između Evropske komisije i BiH tokom koje će u fokusu biti provođenje odluke Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu "Sejdić i Finci", te mehanizam koordinacije BiH sa EU.

izvor: Srna 

Sastanku u okviru dijaloga, koji je organizovan na inicijativu komesara EU za proširenje Štefana Filea, iz Republike Srpske prisustvovaće predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, međunarodni sekretar SNSD-a Željka Cvijanović, te predsjednik SDS-a Mladen Bosić i njegov zamjenik Predrag Kovač.

Početak sastanka planiran je u 9.00 časova, dok će komesar za proširenje EU Štefan File u 12.00 saopštiti rezultate razgovora. Materijal sa sastanka biće dostupan na veb stranici Evropske komisije od 14.00 časova, saopštio je portparol komesara za proširenje EU Peter Stano.

Treća runda prekinuta je prošle sedmice da bi se dalo političkim liderima iz BiH vremena da usaglase detalje sporazuma o provođenju odluke u slučaju "Sejdić i Finci" i o mehanizmu koordinacije.

Predstavnici Srpske putuju u Brisel sa ranije usaglašenim stavom o provođenju odluke "Sejdić i Finci", a lideri iz FBiH sinoć je trebalo da obave posljednje konsultacije pred sastanak na visokom novou.

Lider SNSD-a Milorad Dodik rekao je da će se, ukoliko partije iz Federacije BiH ne postignu dogovor u vezi sa provođenjem odluke "Sejdić-Finci", pokazati da je BiH apsolutno problematična i da je riječ o suštinskim neslaganjima hrvatskog i bošnjačkog naroda.

"Ukoliko ne dođe do dogovora u Federaciji, svjestan sam da je Evropa odlučna da preduzme određene mjere sankcionisanja i tada smo i mi predmet tih sankcija...Republika Srpska nije spremna da trpi i bude kolateralna šteta u svemu tome. Jasno ćemo poručiti javnosti ko je kriv, a vidjećemo i na koji način ćemo se odbraniti od te štete", naglasio je Dodik, koji je i predsjednik Republike Srpske.

On je rekao da u tom slučaju Republika Srpska ispada kolateralna šteta, jer Srpska ima posljedice zbog nečinjenja u FBiH.

Predsjednik SDS-a Mladen Bosić i njegov zamjenik Predrag Kovač otputovali su juče u Brisel, gdje će učestvovati trećoj rundi razgovora. Bosić i Kovač očekuju da će stranke iz FBiH dogovoriti način izbora dva člana predsjedništva iz FBiH.

Na sastanku u Briselu, osim stranaka iz Srpske, učestvuju i predsjednici SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija, HDZ-a BiH Dragan Čović, HDZ-a 1990 Martin Raguž, SBB-a BiH Fahrudin Radončić, te zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović.

Na prethodnom sastanku u Briselu 1. oktobra, lideri političkih stranaka iz BiH potpisali su principe za provođenje odluke "Sejdić i Finci", u kojima se navodi da će članovi Predsjedništva BiH biti birani direktno - jedan član iz Republike Srpske, a dva iz FBiH. Učesnici sastanka dobili su od zvaničnika EU 10 dana za postizanje konačnog dogovora.

Dan uoči sastanka u Briselu, iz Fileove kancelarije su poručili da od političara iz BiH sutra žele čuti konkretna rješenja.

Fileov portparol Peter Stano istakao je da je Brisel trenutno fokusiran na postizanje konačnog rješenja.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog