EU integracije BiH

Evropska konferencija žena inovatorki - 2013.

„Žene u službi stvaralaštva“ naziv je treće Evropske konferencije žena inovatorki koja će se u Banja Luci održati od 11- 13. oktobra 2013. godine.

izvor: Frontal

Organizatori konferencije su Evropska asocijacija inovatorki i preduzetnica (EWI), Asocijacija inovatorki „Nova“ u BiH i Asocijacija evropskih inovatora (AEI).

Dvije prethodne  u Banja Luci i Ženevi kao i ova treća konferencija  u Banja Luci promovišu žensko stvaralaštvo, a dostignuća iz Evropske unije biće predstavljena ovdašnjoj inovatorskoj sceni.

„Neophodno je svakodnevno raditi i  buditi svijest o značaju i ulozi žene stvaraoca, inovatorke i mislilaca, te jačati njen ekonomski status i afirmisati je u najboljem svijetlu“, kaže mr Branka Kolar Mijatović, predsjednica Evropske asocijacije inovatorki i preduzetnica i potpredsjednica Evropske asocijacije inovatorki AEI.

Na konferenciji koja će se održati u Hotelu „Bosna“ u Banja Luci učestvovaće gosti iz Srbije, Njemačke, Hrvatske, RS, BiH.

Muzej Republike Srpske je suorganizator konferencije.

Učesnici konferencije posjetiće izložbe u Muzeju Republike Srpske gdje će se obraditi i jedna od tema konferencije a to je promocija tradiconalnih vrijednosti o čemu će govoriti Danijela Đukanović, viši kustos etnolog u svijetlu nominacije Zmijanjskog veza za listu UNESKO –a . Ovogodišnja konferencija u Banja Luci obradiće veoma zanimljive teme: kako integrisati globalne razvojne koncepte u lokalne planove razvoja, pitanja pravne zaštite stvaralaštva, društvena afirmacija žena stvaralaca  kroz istoriju.
Drugog dana konferencije 12. oktobra u Hotelu „Bosna“ biće promocija reprint izdanje publikacije „Srpkinja“objavljena 1913. godine u Sarajevu u kojoj je predstavljen rad više od šezdeset žena stvaralaca toga vremena iz različitih oblasti društvenog života.

Ovom promocijom kao i promocijom naučnih radova konferencija u Banja Luci  o ženama stvaraocima podsjeća na bezvremenost velikih dostignuća i neophodnost da se postignutog uvijek prisjećamo, kaže mr Branka Kolar Mijatović, predsjednica Evropske asocijacije inovatorki i preduzetnica i potpredsjednica Evropske asocijacije inovatorki AEI.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog