Region

Mrkić: Kad Hrvatska povuče tužbu i Srbija će

BEOGRAD - Srbija će povući tužbu za genocid protiv Hrvatske pred Međunarodnim sudom pravde tek kada to učini Zagreb – rekao je šef srpske diplomatije Ivan Mrkić.

izvor: Srna/Frontal

"Hrvatska je prva podnela tužbu i kad je ona povuče, to ćemo učiniti i mi“, rekao je Mrkić, komentarišući pisanje hrvatske štampe o tužbi Hrvatske protiv Srbije za genocid.

Mrkić je rekao za "Večernje novosti" da "tu nema tajne i da je sve dogovoreno“.

Riječki "Novi list" objavio je juče da je hrvatska Vlada donijela odluku o nastavku spora sa Srbijom, ali izvor iz srpske diplomatije tvrdi da to nije tačno.

Izvor "Politike", blizak diplomatskim krugovima, kaže da vijest iz Hrvatske nije tačna i da je interes Zagreba upravo suprotan, odnosno da oni žele da se tužba što prije povuče.

Profesor međunarodnog prava Tibor Varadi, koji je Srbiju već zastupao pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, sumnja da je Hrvatska donijela konačnu odluku o tužbi.

Uz opasku da ne zna šta se dešavalo u pregovorima Beograda i Zagreba u pogledu tužbi, Varadi ocjenjuje da je vrlo moguće da je riječ o taktičkom potezu Hrvatske.

Međunarodni sud pravde u Hagu okvirno je za februar 2014. zakazao glavnu usmenu raspravu u sporu u kojem su Hrvatska i Srbija međusobno podnijele tužbe za genocid tokom rata u Hrvatskoj.

Hrvatska je tužbu protiv tadašnje SR Jugoslavije podnijela u julu 1992, a Srbija je kontratužbu sudu dostavila u januaru 2010. godine.

U tužbi protiv Srbije, Hrvatska tvrdi da je zvanični Beograd odgovoran za "etničko čišćenje" hrvatskih građana kao "oblik genocida" zato što je "direktno kontrolisao aktivnosti svojih oružanih snaga, obavještajnih agenata i raznih paravojnih odreda koji su počinili zločine na teritoriji Hrvatske, u rejonu Knina, istočne i zapadne Slavonije i Dalmacije".

Zvanični Zagreb tužbom je zatražio da Međunarodni sud pravde proglasi Srbiju krivom za kršenje Konvencije o genocidu i naloži joj da kazni sve počinioce i Hrvatskoj, vrati kulturna dobra i plati ratnu štetu u iznosu koji bi utvrdio sud.

U kontratužbi, Srbija tvrdi da su hrvatske vlasti počinile genocid tokom akcije "Oluja" u avgustu 1995. godine, u namjeri da potpuno ili djelimično unište krajiške Srbe kao etničku grupu.

Genocid je, kako se navodi u kontratužbi Srbije, počinjen ubistvima i nanošenjem ozbiljnih fizičkih i psihičkih povreda pripadnicima srpske zajednice, te namjernim stavljanjem Srba kao nacionalne grupe u situaciju smišljenu na njeno djelimično fizičko uništenje.

Alternativno, Srbija je od suda zatražila da Hrvatsku proglasi odgovornom za zavjeru za činjenje genocida ili za to što je propustila i propušta da genocid spriječi i kazni.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog