EU integracije BiH

Zaključci Trećeg sastanka Dijaloga na visokom nivou

Brisel (10. oktobar) – Predstavnici Evropske komisije i institucionalni i politički lideri iz Bosne i Hercegovine nastavili su danas treći sastanak Dijaloga na visokom nivou o pristupnom procesu, u Briselu, kojim je predsjedavao evropski komesar za proširenje i politiku susjedstva Štefan Füle.

Predsjedavajući izdaje sljedeće zaključke:

1. I dalje postoji perspektiva za članstvo Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji. Treći sastanak Dijaloga na visokom nivou o pristupnom procesu, koji je  nastavljen danas, znak je čvrstog i trajnog opredjeljenja Evropske komisije ka Bosni i Hercegovini i njenim građanima. U tom smislu, Dijalog na visokom nivou je koristan forum koji će nastaviti svoj rad.

2. Današnje razmatranje i konsultacije u vezi sa presudom Sejdić i Finci, Mehanizmu koordinacije i prilagođavanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju nisu dali konačne rezultate. Vodeći politički akteri i čelni ljudi vlasti na državnom i entitetskom nivou složili su se da nastave sa evropskim putem. Konsultacije između vodećih političkih aktera, i sa Evropskom unijom, će biti intenzivno nastavljene u narednim danima, a raspoloživi modaliteti biće dodatno raspravljeni.

3. Obaveze koje su preuzeli politički lideri i institucije Bosne i Hercegovine u Mapi puta, dogovorenoj u junu 2012. godine, te nedavno u Deklaraciji potpisanoj 1. oktobra, još nisu ispunjene. Oba dokumenta ostaju na snazi i lideri su dužni da naprave iskorak naprijed u ispunjavanju tih obaveza.

4. Nepostojanje rješenja u slučaju Sejdić i Finci blokira pristupni proces Bosne i Hercegovine i stoga je teško opravdati nastavak davanja sredstava iz IPA fondova. Zato će 11. oktobra biti aktivirane procedure da se prvobitno planirana sredstva iz programa IPA 2013 za Bosnu i Hercegovinu smanje za 54%, odnosno, u iznosu od 47 miliona eura. Ukoliko se u narednim danima dođe do rješenja, ova procedura još uvijek može biti obustavljena.

5. Uprkos izvjesnom napretku oko Mehanizma koordinacije za pitanja u vezi sa EU ostvarenom na današnjem sastanku, konačno rješenje još nije postignuto. Dok ne profunkcioniše ovaj Mehanizam koordinacije, ne može se razmatrati programiranje za novi ciklus Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA2 – 2014-2020). Svaka godina kašnjenja u programiranju za posljedicu ima značajne gubitke novca iz grantova koji bi inače bili dostupni Bosni i Hercegovini.

6. Evropska komisija žali što Bosna i Hercegovina odbacuje već ustaljenu metodologiju prilagođavanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju te protokola Privremenog sporazuma. Evropska komisija će započeti zvaničan proces konsultacija sa Bosnom i Hercegovinom, kako bi se pronašlo rješenje za ovaj spor. Uskoro će biti sazvan vanredni sastanak Privremenog odbora. Evropska komisija će se konsultovati sa državama-članicama EU o tome kako da odgovori.

7. Evropska komisija ostaje posvećena nastavku pružanja podrške naporima političkih lidera da pronađu rješenje sa pitanje Sejdić i Finci te vjeruje da može biti postignut održiv sporazum, ukoliko postoji dovoljna politička volja i spremnost na kompromis među svim glavnim akerima.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog