EU integracije BiH

EU nije dala niti će dati ikakav dokument ili model za rješavanje pitanja "Sejdić-Finci"

SARAJEVO - Evropska unija nije dala, niti će dati ikakav dokument ili model za rješavanje pitanja "Sejdić-Finci", kako su to nakon posljednjeg sastanka u Briselu protumačili neki od političkih lidera u BiH, izjavio je danas u Sarajevu jedan diplomata EU ističući da je odgovornost za rješavanje ovog pitanja na domaćim liderima.

izvor: Srna 

Nakon neuspjeha jučerašnjeg sastanka političkih lidera iz BiH sa zvaničnicima EU, diplomata je u neformalnom razgovoru sa predstavnicima medija naglasio da EU ostaje pri svom ranije izrečenom stavu da neće preuzeti poziciju domaćih političkih vođa i njihovu odgovornost prema građanima BiH za ono što rade.

"Perspektiva za članstvo BiH u EU ostaje otvorena, uz predanost svih 28 članica EU tom cilju", rekao je diplomata koji je želio da ostane neimenovan, poručivši da će EU nastaviti da pomaže političkim liderima BiH u prevazilaženju poteškoća i pronalaženju zajedničkog rješenja.

Kada je riječ o različitim izjavama lidera stranaka iz Federacije BiH /FBiH/ o toku razgovora u Briselu, on je ocijenio da je najbliži u njihovom tumačenju bio Martin Raguž iz HDZ-a 1990.

Govoreći o suspenziji sredstava iz IPA fondova zbog izostanka dogovora političkih lidera, ovaj evropski diplomata je istakao da nije riječ o sankciji za BiH.

"Mi to ne smatramo sankcijom, više to vidimo kao odliku bilateralnih odnosa BiH i EU te logičnu posljedicu situacije u kojoj se nalazimo", naveo je on i dodao da IPA fondovi nisu donacija zemljama korisnicama iz kojih ne proizlaze nikakve obaveze.

Ističući da su IPA fondovi u vezi sa procesom pristupanja BiH EU, ovaj izvor podsjetio je na izjavu evropskog komesara za proširenje Štefana Filea da, ukoliko nema napretka BiH u smislu pridruživanja, postaje sve teže opravdati dodjeljivanje tih sredstava.

On je pojasnio da se suspenzija sredstava iz IPA fondova odnosi uglavnom na oblast transporta, poslovnu zajednicu i institucije.

"Evropska komisija nije željela da uskrati sredstva koja idu direktno korisnicima kao što su izbjeglice, sektor obrazovanja ili oblast socijalne inkluzije", dodao je ovaj izvor.

Najavljujući za 16. oktobar objavljivanje godišnjeg izvještaja EU o napretku BiH, on je konstatovao da svi znaju šta se dešavalo u proteklih godinu dana.

"Ako do tada dođe do dogovora /u slučaju Sejdić-Finci/, to će biti uključeno u izvještaj o napretku", zaključio je evropski diplomata.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog