Samo kod nas

Vijesti iz kulture

ISTOČNO SARAJEVO - Učesnici današnjeg okruglog stola o književnim i muzičkim manifestacijama, koji je u Istočnom Sarajevu organizovalo Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, najviše primjedaba imali su na nedovoljno izdvajanje sredstava za kulturu.

izvor: Srna/Frontal

Načelnik Odjeljenja za savremeno stvaralaštvo i kreativnu industriju u Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske Danijela Pavlović istakla je na današnjoj raspravi iz oblasti muzičko-scenske djelatnosti i kulturno-umjetničkih društava da će i na ostalim skupovima, koji će u narednih mjesec dana biti održani širom Srpske, glavna primjedba biti nedostatak sredstava za kulturu.

"Zato su danas prisutni svi predstavnici organizacija, udruženja i institucija u oblasti kulture koji će dati prijedloge kako zajedno da obezbijedimo veće učešće u budžetu za kulturu", rekla je Pavlovićeva.

Prema njenim riječima, učesnici okruglih stolova daće primjedbe i sugestije na koji način da se otklone problemi u oblasti kulture.

Pavlovićeva je naglasila da će po završetku rasprava biti napravljena analiza, koja će Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske biti od koristi prilikom izrade strateških dokumenata i donošenja bilo kakvih odluka u oblasti kulture.

Predsjednik Saveza amaterskih kulturno-umjetničkih društava /SAKUD/ Republike Srpske Mladen Krsman istakao je da mu je drago da je Ministarstvo prosvjete i kulture shvatilo da je došlo vrijeme da se nešto promjeni po pitanju kulture.

"Borim se za prava najjače društvene organizacije u Republici Srpskoj i nadam se da će Ministarstvo uvažiti naše primjedbe", rekao je Krsman i dodao da je njegov prijedlog da amateri uđu u strategiju razvoja kulture Srpske.

Krsman je naglasio da se SAKUD bori za status organizacija od posebnog javnog interesa, kao i da se kulturno-umjetničkim društvima koja rade u manjim sredinama pruži veća podrška.
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog