EU integracije BiH

File: Vladavina prava, borba protiv korupcije i ekonomska pitanja na prvom mjestu

Brisel – Evropski komesar za proširenje i politiku susjedstva Štefan File u srijedu će u Briselu predstaviti novu Strategiju proširenja i godišnje izvještaje o napretku zemalja u procesu pristupanja Evropskoj uniji.

autor: Frontal 

Uoči objavljivanja tzv. Paketa proširenja, komesar Füle je izjavio:

"Dozvolite da kažem nekoliko riječi u vezi sa ovogodišnjim Izvještajem o napretku, koji će usvojiti Evropska komisija. Ove godine, u pitanju su četiri stavke: Prvo, radi se o Hrvatskoj, koja je postala 28. država-članica; radi se o moći transformacije koju ima proširenje, jer za nešto smo dobili Nobelovu nagradu za mir.

Drugo, radi se o činjenici da je proširenje nastavljeno, uprkos finansijskoj krizi, i to ne zato što se provodi po automatizmu, nego što je u pitanju kredibilna politika, politika koja prati drugu važnu politiku EU – produbljivanje integracije.

Treća stavka je novi moto ovogodišnjih izvještaja o napretku: 'Osnove na prvom mjestu'. Šta su osnove? Vladavina prava, borba protiv korupcije, ali i ekonomska pitanja, konkurentnost. Želimo da zemlje-kandidati, koje pristupaju EU, budu pripremljene i u ekonomskom smislu.

I posljednja stavka, a to je bilo istaknuto i prošle godine, Evropska komisija ostaje najbolji prijatelj i nastavlja davati podršku zemljama-kandidatima i potencijalnim kandidatima na njihovom veoma važnom putu ka punom članstvu u Evropskoj uniji".

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog