Region

Dačić: Podjela Kosova najbolje rješenje

BEOGRAD - Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je da i dalje smatra da je podjela Kosova najbolje rješenje, ali da o toj temi ni Srbi ni Albanci neće smjeti da pričaju zato što je još tu "i neko treći".

"Smatram da je to najbolje, najbrže i najjednostavnije rešenje", dodao je Dačić i istakao da nije sporna normalizacija odnosa sa Prištinom, ali da niko ne može da očekuje od Srbije da promijeni stav o statusu Kosova.

On je za "Večernje novosti" rekao da u razgovorima sa predstavnicima NJemačke i Velike Britanije nikada nije bila tema zahtjev da Srbija prije ulaska u EU potpiše ugovor o dobrosusjedskim odnosima sa Kosovom i ponovio da je realno da do decembra počnu pregovori sa Briselom.

Dačić je napomenuo da Priština nije izvršila obaveze u vezi sa predstojećim lokalnim izborima na Kosovu, uključujući i biračke spiskove, i ocijenio da kosovske vlasti priželjkuju da na izborima pobijede "lojalniji Srbi".

On je ponovio da je cilj Beograda da se nakon lokalnih izbora na Kosovu oformi Zajednica srpskih opština, jer tako Srbi prvi put dobijaju legalnu vlast, koju je međunarodna zajednica do sada posmatrala kao ilegalnu strukturu.

Dačić je rekao da Srbija u EU ne želi da uđe silom i po svaku cijenu, ali da samo "lud čovek može da kaže da ulazak u Uniju nije u interesu Srbije".

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog