Region

Pusić: Srbija nije ispunila uslove za povlačenje tužbi

ČAKOVEC - Potpredsjednica hrvatske vlade i ministarka spoljnih i evropskih poslova Vesna Pusić izjavila je sinoć u Čakovcu, odgovarajući na pitanje novinara o mogućem međusobnom povlačenju tužbi za genocid između Hrvatske i Srbije, da "nisu ispunjeni uslovi koje je Hrvatska postavila istočnom susjedu".

"Sve dok se ne stvore uslovi da se problem riješi na neki drugi način, Hrvatska se priprema da riješi slučaj u Hagu", rekla je Vesna Pusić, a prenijela agencija Hina.

Ona je, takođe, potvrdila da je vlada Hrvatske na zatvorenom dijelu današnje sjednice odlučila da zamjeni pravnog zastupnika Hrvatske pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu u tužbi Hrvatske protiv Srbije za genocid, Mirjanu Damašku, riječkom profesorkom Vesnom Crnić-Grotić.

"Mirjanu Damašku, koja zbog obveza na Univerzitetu Jejl ne može da bude na raspolaganju vladi, zamijeniće profesorka na riječkom Pravnom fakultetu Vesna Crnić-Grotić", rekla je Pusićeva.

Dvojezične table ostaju, policija se povlači


Četvoročasovni razgovor hrvatskog premijera Zorana Milanovića i 17 članova "Štaba za odbranu hrvatskog Vukovara" je sinoć okončan dogovorom o povlačenju policijskih snaga koje su čuvale dvojezične ploče, kao i uklanjanju zaštitnih ograda oko ploča.

Milanović je potvrdio da se policija povlači sa ulica Vukovara, jer je ocjenjeno da je nepotrebna, prenijela je agencija Hina.

On je rekao da dvojezične ploče (ispisane latinicom i ćirilicom) ostaju na svojim mjestima, a da će se prema njima svako odnositi na vlastitu odgovornost.

Predsjednik Štaba Tomislav Josić je nakon sastanka izjavio: "Nismo nešto veliko dogovorili, ali smo razgovarali".
Josić je dodao da su članovi Štaba premijera Milanovića upoznali, između ostalog, i sa "falsificiranim popisom stanovništva u Vukovaru". Prema njegovim riječima, razgovor Štaba i premijera je bio dobar, a izrazio je i nadu da nije i posljednji.

Milanović je, u izjavi novinarima, rekao da je iz Zagreba, a ne iz Vukovara, kao i da dolaskom ovako uvijek nešto novo nauči, a vrlo često čuje i ružne stvari.

On je ocijnio potpuno neprihvatljivom činjenicu da 460 nestalih Vukovarčana nije uvedeno u popis stanovništva, dodavši kako je to uprkos međunarodnim statističkim standardima pogrešno, kakav god to uticaj imalo na statistiku.
Hrvatski premijer je istakao da zakon može bit dobar, manje dobar, loš ili nespretno izbalansiran, ali se mora poštovati.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog