EU integracije BiH

BiH preuzela predsjedavanje Konvencijom za policijsku saradnju zemalja JI Evrope

Bosna i Hercegovina je na današnjem sastanaku Komiteta ministara Konvencije za policijsku saradnju zemalja jugoistočne Evrope - PCC SEE, preuzela predsjedavanje Konvencijom od Republike Austrije, koje će u periodu od 18 mjeseci voditi zajedno sa Mađarskom i Bugarskom.

izvor: Frontal

Zamjenik ministra bezbjednosti BiH Mladen Ćavar, koji predvodi bh. delegaciju na sastanku u Bukureštu, iznio je prioritete BiH tokom šestomjesečnog predsjedavanja Konvencijom od januara iduće godine, ističući da će BiH nastojati iskoristiti sve mogućnosti kako bi se Konvencija  u što većoj mjeri primjenjivala u praksi.

“Cilj nam je povećanje operativne policijske saradnje, ali isto tako podizanja nivoa svijesti i znanja na strateškim razinama kako u u agencijama za provođenje zakona tako  i tužilaštvima o njenoj važnosti i mogućnostima koje pruža u zajedničkoj borbi protiv svih vidova kriminala”, rekao je Ćavar.

Među prioritetima su potpisivanje protokola o prekograničnom nadzoru između zemalja članica, zatim hitnim potjerama, unapređenje saradnje između edukacijskih policijskih ustanova, nastavak rada Ekspertske mreže za prekogranični nadzor za Jugoistočnu Evropu i  Mreže zajedničkih istražnih timova, uspostavljanje zajedničkih tematskih istražnih timova i organiziranje adekvatnih obuka za tužitelje, inspektore i službenike međunarodne operativne policijske saradnje.                                              

Konferenciji prisustvuju i direktori Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Goran Zubac i direktor Granične policije BiH Vinko Dumančić.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog