Region

Crna Gora ponosno - U Podgorici održana prva gej parada

PODGORICA – U Podgorici je danas održana prva gej parada, koja je protekla u znaku velikih mjera obezbjeđenja i žestokih sukoba policije sa protivnicima ovog događaja.

izvor: Srna 

Prema nezvaničnim informacijama, u sukobima policije i protivnika parade ima više povrijeđenih. Oko stotinu učesnika gej parade, nakon šetnje, evakuisani su policijskim maricama iz centra grada.

Oko 2.000 policajaca, među kojima i pripadnici specijalnih jedinica, napravili su nekoliko "prstenova" oko maršrute kojom je održana gej parada, a centar Podgorice sve vrijeme nadlijetao je policijski helikopter.

Učesnici parade prošetali su se centralnom podgoričkom saobraćajnicom - Bulevarom Svetog Petra Cetinjskog, odnosno od bivšeg hotela "Crna Gora" do stare zgrade Vlade Crne Gore i nazad.

Taj dio grada bio je potpuno blokiran od ranih jutarnjih časova, a policija je imala više žestokih okršaja sa protivnicima gej parade, koji su na nekoliko mjesta pokušali da uđu u zonu održavanja manifestacije.

Policija je u tim sukobima upotrijebila pendreke i suzavac, dok su protivnici gej parade uzvratili petardama i kamenicama.

Među učesnicima povorke bili su ministar za ljudska i manjinska prava Crne Gore Suad Numanović, savjetnik premijera za ljudska prava i zaštitu od diskriminacije Jovan Kojičić i šef delegacije EU u Podgorici Mitja Drobnič.

Numanović je rekao da je Crna Gora, održavanjem podgoričke gej parade, pokazala da je država u kojoj se poštuju ljudska prava.

"Na putu ka EU, Crna Gora je pokazala visok stepen demokratije i tolerancije. U Crnoj Gori nećemo dozvoliti da se ijedan građanin osjeća manje vrijednim i nezaštićenim", rekao je Numanović.

Predstavnik "Kvir Montenegra", organizatora manifestacije, Danijel Kalezić izrazio je zadovoljstvo održavanjem prve gej parade u glavnom gradu Crne Gore.

"LGBT osobe u Podgorici od danas nisu nevidljive. Borićemo se i dalje dok ne osvojimo potpunu slobodu", rekao je Kalezić i za ljeto naredne godine najavio novu gej paradu u Podgorici.

Prva gej parada u Crnoj Gori održana je 24. jula u Budvi, ali se završila neslavnim bilansom - žestokim sukobom policije i protivnika manifestacije, što je rezultiralo privođenjima i povredama.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog