Region

Sanaderova završna riječ: Obogatio se radom, žrtva političkog progona

ZAGREB - Nekadašnji premijer Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Ivo Sanader završio je danas iznošenje svoje odbrane u slučaju Fimi media tvrdeći da se obogatio radom u Austrij, a ne korupcijom i da je žrtva političkog progona njegove nasljednice na funkciji Jadranke Kosor.


izvor: Tanjug/Frontal

Šestog dana iznošenja odbrane u postupku, u kojem je zajedno sa svojom bivšom strankom osumnjičen za korupciju, zaključio je i da mu je pravo na odbranu i pravično suđenje otežano zbog rijetkih susreta s advokatima i blokade imovine.

Ponovio je da je u zatvoru jer se protiv njega vodi niz sličnih postupaka koji nisu spojeni u jedinstveni proces.

Osim što je odbacio optužbe za učestvovanje u izvlačenju novca iz državnih institucija i firmi, preko marketinške firme Fimi media, tokom odbrane je nekoliko puta ponovio da je žrtva političkog progona koji je glavnom državnom tužiocu Mladenu Bajiću naredila Jadranka Kosor, ali i da je sve sporne stranačke poslove vodio glavni sekretar Ivan Jarnjak.

U prvom dijelu današnjeg iskaza Sanader je pobijao i svjedočenje saoptuženog i bivšeg stranačkog blagajnika Mladena Barišića, koji je u istrazi rekao da je Sanaderu kući nosio novac, a odbacio je i njegove tvrdnje da je Jadranki Kosor kazao da se izbori ne dobijaju legalnim sredstvima, već "ispod stola".

Sanader je u jednom trenutku oponirao sudiji Ivani Čalić, nakon što ga je upozorila da ne ponavlja tvrdnje već unesene u zapisnik i ne komentariše medijske napise. On je uputao: "Hoćete li vi meni da govorite kako da iznosim odbranu" i na to dobio odgovor "da hoće", jer mu je već "dosta dopuštala".

I danas, kao i tokom prošle sedmice, Sanader je tvrdio da je sve svoje nekretnine, ali i većinu umjetničkih dijela, kupio prije bilo kog krivičnog djela za koje se tereti, kao i da se u nalazu vještaka, iz kojeg se zaključuje da se obogatio korupcijom, ne spominje 13 godina rada u Austriji gdje je zaradio gotovo dva miliona evra. Prošle nedjelje on je izjavio da se bavio raznim poslovima a da je novac, između ostalog, zaradio i prodajom erotskih fotografija.

Uz bivšeg premijera jedino njegov portparol Ratko Maček tvrdi da je on žrtva političkog progona, dok iz HDZ, kao prve optužene političke stranke za korupciju, tvrde da regularna stranačka tijela nisu znala za te radnje, piše Hina.

Sanader je na dva prethodna ročišta odbacio i optužbe da je u "zajedničko djelovanje" povezao stranačkog blagajnika, portparola i vlasnicu firme Fimi media. Ali, optužbe koje se stavljaju na teret njemu i kolegama iz HDZ, priznali su blagajnik HDZ Mladen Barišić, bivša blagajnica Branka Pavošević i vlasnica Fimi medie Nevenka Jurak.

Posle Sanadera, suđenje će se nastaviti iznošenjem odbrane saoptuženih.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog