Svijet

Naftna veza Rusije i Kine vrijedna 85 milijardi dolara

Rusija i Kina su potpisale sporazum koji predviđa da će Rusija u sljedećih 10 godina snabdijevati Kinu sa dodatnih 10 miliona tona sirove nafte godišnje.

Izvor:Glas Srpske

Ruski premijer Dmitri Medvedev koji boravi u dvodnevnoj posjeti Kini rekao je da je ta količina nafte vrijedna 85 milijardi dolara.

“Mi ćemo snabdijevati Kinu sa dodatnih 10 miliona tona sirove nafte svake godine, što će obavljati najveća ruska naftna kompanija Rosneft. To znači 100 miliona tona u narednih 10 godina, vrijednih 85 milijardi američkih dolara”, rekao je Medvedev tokom internet razgovora sa kineskim građanima, putem zvaničnog internet portala kineske agencije Sinhua.

“To je velika količina novca za bilo koju zemlju, čak i za Kinu. To svjedoči o činjenici da smo dostigli viši i potpuno nov nivo saradnje”, dodao je Medvedev.

Na drugoj strani, predsjednik Privredne komore za uvoz i izvoz Kine Džan Iujin rekao je da Kina namjerava da poveća obim investicija u Rusiju na 12 milijardi dolara do 2020. godine.

On je, na 18. redovnom sastanku šefova vlada Rusije i Kine na kinesko-ruskom ekonomskom forumu u Pekingu, precizirao da je sadašnji obim kineskih ulaganja u rusku privredu samo oko 3,5 milijardi dolara.

Džan Iujin je dodao da Kina želi da ulaže u razvoj infrastrukture Rusije, stambeni sektor, rudarstvo i proizvodnju visokotehnološke opreme, prenio je Itar tas.

Kina očekuje da održi godišnji tempo rasta trgovine sa Rusijom na nivou iznad 4,5 odsto, rekao je Džan Juicin. On je, međutim, ukazao da je od početka ove godine obim trgovinske razmjene dvije zemlje opao za 0,5 odsto, u poređenju sa istim periodom lane i iznosio je 58,7 milijardi dolara.

Predsjednik kineske Privredne komore naglasio je da su lideri dvije zemlje postavili cilj da se godišnji obim trgovine poveća na 100 milijardi dolara do 2015, a na 200 milijardi dolara do 2020. godine.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog