EU integracije BiH

Davidi: Političari su dali mnoga obećanja ali malo uradili

SARAJEVO - Zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Renco Davidi izjavio je da je BiH ostvarila slab napredak u ispunjavanju političkih kriterijuma u približavanju EU i da to nisu samo "prazne riječi", već nešto na čemu se zasniva društvo.

izvor: Srna 

"EU ispunjava svoje obaveze kako bi zemlja učinila napredak, ali je BiH ostvarila veoma mali napredak s ozbirom na obaveze koje je preuzela na sebe. Političari su dali mnoga obećanja, ali malo uradili", rekao je Davidi.

Na konferenciji za novinare povodom predstavljanja Izvještaja o napretku za 2013. godine institucijama BiH i Federacije BiH, Davidi je istakao da se proces pristupanja EU zasniva na strogim, ali poštenim uslovima i da EU ne može umjesto BiH preduzimati aktivnosti na reformama.

Prema njegovim riječima, BiH sama sebe sankcioniše neprovođenjem reformi.

"BiH je neophodna finansijska pomoć i postoji rizik da se zbog nedostatka zajedničke vizije kako da se taj proces provede, izgubi zajednička pomoć", upozorio je Davidi.

On je istakao da odluka "Sejdić i Finci" nije ispunjena, što će ostati prioritet EU.

"Rješenje provođenja ove odluke neophodno je za ispunjavanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju /SSP/ i uslov za podnošenje vjerodostojne aplikacije za članstvo", rekao je Davidi.

Prema njegovim riječima, preduslov je i mehanizam koordinacije, na osnovu kojeg će EU znati da li će se fondovi koristiti na pravi način.

On je istakao da je jedna od temeljnih stavki vladavina prava, te da je pravosuđe u BiH rijetka oblast gdje je ostvaren bilo kakav napredak.

Kao dobre strane, Davidi je naveo da je učinjen pomak u procesuiranju ratnih zločina, te sklopljeni sporazumi o saradnji između tužilaštva BiH, Srbije i Hrvatske.

Međutim, dodao je on, BiH se nije dovoljno pozabavila procesuiranjem kriminala i korupcije, što se odražava na razvoj ekonomije.

Kada su u pitanju osnovna ljudska prava, Davidi je naveo da su diskriminisani romska i LGTB populacije, te da su zabrinuti zbog slobode izražavanja.

"Izazov sa kojim se zemlja suočava je i adaptacija SSP nakon što je Hrvatska stupila u EU. Veoma je razočaravajuće što BiH jedina zemlji u regiji koja misli da metodologija koja se primjenjuje već dugi niz godina u mnogim zemljama, samo za BiH nije dobra", rekao je Davidi.

On je naveo da pitanja koja se tiču adaptacije SSP nisu u potpunosti vezana za ugovor sa Ceftom.

U ovom slučaju, rekao je Davidi, intuicija je veoma jednostavna – ukoliko trgujete sa Hrvatskom već 10 god pod određenim režimom, taj režim bi se trebao ugraditi u SSP.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog