EU integracije BiH

Radojičić: Očekuje se progres u razgovorima partija iz FBiH o pitanju "Sejdić-Finci"

BIJELJINA - Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić i direktor Direkcije za BiH u Direktoratu za proširenje EU Paola Pamploni izrazili su očekivanje da bi ove sedmice u Sarajevu trebalo da bude napravljen progres u razgovorima partija iz Federacije BiH /FBiH/ o pitanju "Sejdić-Finci".

izvor: Srna 

Radojičić je u telefonskoj izjavi Srni iz Brisela, nakon sastanka sa Pamploni, rekao da je izraženo zajedničko očekivanje da će doći do napretka, s obzirom da su u Sarajevu u toku intenzivni razgovori, uz učešće predstavnika EU i traži se rješenje za dva člana Predsjedništva BiH iz FBiH.

"Ukoliko bi ove sedmice bio postignut uspjeh, onda možemo nastaviti sa evropskim integracijama. Išlo bi se na ustavne amandmane u parlamentu BiH, desila bi se puna ratifikacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i BiH bi mogla podnijeti kredibilnu aplikaciju za status kandidata u članstvu EU", rekao je Radojičić.

Ako ne dođe do dogovora, kaže Radojičić, onda bi u novembru u Savjetu ministara EU vjerovatno ponovo bila rasprava o BiH, na kojoj bi se sigurno redefinisale neke politike i vidjelo kako dalje postupati prema BiH.

Ističući da je na sastanku razgovarano i o IPA fondovima, Radojičić je rekao da projekti koji su pokrenuti ranije ne bi trebalo da budu sporni u ovom momentu, ali da nije moguće napraviti napredak o novim projektima dok se ne dogovori mehanizam koordinacije.

"Treba da postignemo sporazum na koji način se unutar zemlje ko sa kim dogovora, pa da na osnovu toga budu usaglašeni i novi projekti za predstojeće IPA fondove, koji bi u narednih sedam godina mogli iznositi 700 miliona KM", rekao je Radojičić.

On je naveo da je tokom susreta sa Pamploni razgovarano i o drugim elementima iz izvještaja Evropske komisije o napretku BiH, te da je žustra rasprava vođena o pitanjima strukturalnog dijaloga o pravosuđu.

"Prenio sam zaključke i nezadovoljstvo Narodne skupštine Republike Srpske o strukturalnom dijalogu", rekao je Radojičić.

On je naveo da bi naredna runda strukturalnog dijaloga trebalo da bude održana 10. i 11. novembra, te da bi fokus trebalo da bude na provođenju presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u slučaju "Maktouf-Damjanović".

"Izrazio sam veliko nezadovoljstvo pokušajima opstrukcije u institucijama BiH, pogotovu u Sudu BiH, da se čak i presuda Suda u Strazburu primjeni, ne samo u slučaju `Maktouf-Damjanović`, već o svim onim posljedicama za reviziju predmeta kod drugih lica koja su osuđena po Krivičnom zakonu BiH iz 2003. godine", rekao je Radojičić.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske izrazio je nezadovoljstvo i činjenicom da je i nakon donošenja presude Suda u Strazburu u slučaju "Maktof-Damjanović" u Sudu BiH ponovo pokrenut postupak retroaktivnom primjenom Krivičnog zakona iz 2003. godine.

"Imali smo dosta oštru raspravu na temu zakonodavstva i sudovima u Republici Srpskoj i BiH, Visokom sudskom i tužilačkom savjetu, očekujući da se na narednoj rundi strukturalnog dijaloga napravi progres i da se oko ključnih pitanja koja smo i prošle godine otvorili kada je riječ o strukturi i nadležnostima Suda BiH, o dvostepenosti postupka, o suđenjima za ratne zločine i stukturi VSTS postigne određeni napredak", rekao je Radojičić.

Tokom susreta, kaže Radojičić, bilo je riječi o drugim elementima iz izvještaja Evropske komisije, kao što su Zakon o Radio-televiziji Republike Srpske i smrtna kazna u Ustavu Republike Srpske.

Radojičić se danas u Brselu sastao i predsjednikom Parlamenta Flandrije Janom Peumansom sa kojim je razgovarao o nastavku saradnje, za šta, kako je istakao, postoji obostrana spremnost.

"Razgovarali smo o mogućnosti saradnje lokalnih zajednica iz Flandrije i Republike Srpske, o mogućnostima nekih poslovnih kontakata, a razmijenili smo iskustava u oblasti pravosuđa, s obzirom da obje zemlje imaju kompleksne sisteme", rekao je Radojičić.

On kaže da je razgovarano i o multilateralnoj saradnji i zajedničkom učešću na Konferenciji evropskih regija i drugim multilateralnim projektima.

Radojičić je susretima sa Paolom Pamploni i predstavnicima Parlamenta Flandrije završio trodnevnu posjetu Briselu tokom koje je učestvovao na godišnjem zasjedanju Konferencije evropskih regionalnih skupština sa zakonodavnom nadležnošću.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog