EU integracije BiH

Borenović: Evropska unija neće raditi posao političara u BiH

“Najviši zvaničnici Evropske unije su izrazili zabrinutost zbog nedostatka progresa u Bosni i Hercegovini po pitanju evropskih integracija”, izjavio je predsjednik Odbora za evropske integracije i regionalnu saradnju Narodne skupštine Republike Srpske, Branislav Borenović, nakon sastanka sa zamjenikom šefa delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, Rencom Davidijem. Davidi je danas u zgradi Narodne skupštine ovom odboru predstavio zaključke Izvještaja Evropske komisije o napretku za BiH za 2013. godinu.

autor: Frontal 

Već dobro poznatu priču da je Bosna i Hercegovina posljednja u regionu po nečemu ponovio je i Borenović novinarima govoreći o njenom putu ka EU.

“Ove godine najviše su napredovali Srbija i Albanija”, prenio je Borenović informaciju dobijenu na sastanku sa Davidijem i naveo da se rješenje nalazi u rukama domaćih političara.

“Evropska unija neće nametati bilo kakav stav niti će nametati bilo kakva rješenja i raditi posao političara u BiH, koji su izabrani da rade svoj posao u skladu sa Ustavom BiH“, rekao je on.

Delegacija Evropske unije u BiH je ovaj sastanak sa predstavnicima parlamenta RS iskorisitila da još jednom nakon objavljivanja Izvještaja o napretku navedu uslove koji stoje pred Bosnom i Hercegovinom.

„Provođenje odluke `Sejdić-Finci`, uspostavljanje mehanizma koordinacije, te prilagođavanja Sprazuma o stabilizaciji i pridruživanju nakon ulaska Hrvatske u EU kada je riječ o CEFTA sporazumu“, izjavio je Borenović.

A dok se političari ne dogovore, Bosna i Hercegovina nema pravo na predpristupnu pomoć IPA fondova. Za tu nazahvalnu poziciju Borenović je optužio vlast na nivou BiH.

„U BiH su zamrznuti bilo kakvi razgovori o korištenju postojećih sredstava iz IPA fondova i to je isključivo odgovornost vlasti na nivou BiH", istakao je Borenović.

Na pitanje Frontala da li je Republika Srpska imala ikakav pozitivan efekat zbog toga što je, kako se može steći utisak, riješila problem “Sejdić-Finci”, Borenović je odgovorio:

“Ovdje se mora praviti dogovor na nivou Bosne i Hercegovine. Republika Srpska jeste uključena, a vidimo iz ovih izvještaja da je bez konsenzusa na nivou Bosne i Hercegovine, konsenzusa šest političkih faktora koji čine vlast u BiH nemoguće dobiti ni pozitivan izvještaj, niti je moguće ići napred kada su u pitanju evropske integracije. Posebno kada je u pitanju korištenje evropskih fondova koji stoje na raspolaganju Bosni i Hercegovini.

Najmanje polovina tih fondova je za Republiku Srpsku. I sad imamo situaciju da je suspendovano korištenje instrumenata predpristupne pomoći za period do sljedeće godine, gdje se radi o blizu 50 miliona evra i imamo situaciju da se uopšte razgovara o mogućnosti korištenja IPA 2 za period od 2014.-2020. godina.”

Prema njegovim riječima radi se o milijardama maraka i “od toga bi veliku korist imala i Republika Srpska i Federacija BiH, u određenom odnosu”.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog