Region

Levi: Izraelski mediji kritikuju stav o nepriznavanju Kosova

BEOGRAD - Ambasador Izraela u Srbiji Josef Levi izjavio je da Izrael za sada nije priznao nezavisnost Kosova, uprkos činjenici da je Srbija u UN glasala za priznanje Palestine kao posmatračke države nečlanice, navodeći da Izraelski mediji često kritikuju taj stav Tel Aviva po pitanju priznanja Kosova.



"Činjenica je da Izrael za sada nije među oko 105 vlada koje su priznale nezavisnost Kosova, uprkos tome što je Srbija glasala u UN za priznanje Palestine kao posmatračke države nečlanice. Na Kosovu znaju da imamo duboke i iskrene odnose sa Srbijom, kao što gajimo razumijevanje, prijateljstvo i saradnju sa narodom Kosova. Izraelski mediji često kritikuju naš stav po pitanju priznanja Kosova", rekao je Levi u intervjuu "Večernjim novostima".

Kako je dodao, princip koji je svima jasan jeste da se sukobi riješavaju isključivo kroz pregovore, a ne unilateralnim aktima.

"Vrijeme nasilja je završeno. Pozdravljamo istorijski i hrabar sporazum Beograda i Prištine od 19. aprila, kao jedan od najznačajnijih u Evropi poslije Drugog svjetskog rata. On daje nadu onima koji žele proboj na Bliskom istoku. Taj dijalog pomno pratimo", kazao je izraelski ambasador.

On je podsjetio da je odlično političko razumijevanje Tel Aviva sa Begradom odraz bogatih odnosa dva naroda generacijama unazad.
"Svuda nalazim simpatije za Izrael i topla podsjećanja na sličnosti naših istorija i želje za slobodom, jedinstvom i očuvanjem identiteta. Srbi su jedan od nekolicine evropskih naroda gdje antisemitizam nikada nije bio popularan i gdje se Jevreji osjećaju dobrodošlim", istakao je Levi.

Osvrnuvši se na ukidanje izralskih viza za Srbe, Levi je rekao da Izrael bilježi pad broja Srba koji su posjetili Izrael tokom posljednje dvije godine, ocjenjujući da su razlog za to razlog visoke cijene avionskih karata i nedovoljna svijest koliko je Izrael lijepa zemlja, koliko je blizu i kako je prijateljski raspoložena prema Srbiji.

"Nadam se da će nove, niže cijene avionskih karata "Er Srbije" pomoći da Izrael postane dostupnija destinacija i promovisati turizam u oba smjera", dodao je on.

Levi je istakao da Izrael želi da učestvuje u "vaskrsnuću" Srbije, posebno u oblasti poljoprivrede.

"Vaša država je prirodna "korpa hrane" Balkana i pola Evrope, koja ima sve preduslove za razvoj poljoprivrede. Izrael, koji je rođen u pustinji i bio prinuđen na inovacije, želi da svoja iskustva poduheli sa Srbijom", naglasio je Josef Levi.
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog