Region

Vučić traži izvinjenje od Erdogana

Izjava turskog premijera da je Kosovo njegova druga zemlja izazvala je oštre reakcije državnog vrha Srbije. Vučić traži da se Erdogan izvini. Dačić ocjenjuje da je izjava nediplomatska, a Stefanović da je riječ o skandalu. Oštre osude i iz MIP-a.

izvor: RTS/Frontal

Prvi potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić poručuje da Kosovo nije Turska i traži hitno izvinjenje od premijera Redžepa Tajipa Erdogana, koji je rekao da je Kosovo njegova druga zemlja.

"Smatram da je ta izjava veliki skandal i tražim hitno javno izvinjenje Turske i njenog premijera Erdogana. To je nedopustivo ponašanje u međunarodnim odnosima i treba vidjeti kakve će biti reakcije drugih zemalja", rekao je Vučić iz Tel Aviva za Naše novine i naglasio da Erdogan vrlo dobro zna "da Kosovo nije tursko još od balkanskih ratova".

Vučić kaže da Erdoganova izjava samo pokazuje kakve su stvarne namjere nekih zemalja u okruženju.  

"Mnogi se skrivaju iza lijepih riječi, ali je bilo potrebno da prorade emocije, da shvatimo kakvi se interesi kriju iza kulisa", rekao je Vučić.

Vicepremijer je dodao da Srbija treba da reaguje oštro, ali razumno. "Naš je zadatak da djelujemo racionalno, ali da sa druge strane učinimo sve da ovakve i slične izjave naiđu na široku osudu međunarodne zajednice", istakao je Vučić.

Predsjednik Vlade Srbije Ivica Dačić ocijenio je da je izjava turskog premijera Erdogana da je "Kosovo Turska, a Turska Kosovo", nediplomatska i da ne doprinosi političkoj stabilnosti na Kosovu i Metohiji.

"Poruka turskog premijera Erdogana je nediplomatska. Takve riječi, izrečene u Prizrenu, sigurno ne doprinose političkoj stabilnosti na Kosovu i Metohiji, niti vraćaju povjerenje između Srba i Albanaca", rekao je Dačić za Novosti.

Predsjednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović ocijenio je Erdoganovu izjavu o Kosovu kao "tešku i skandaloznu".

"Erdoganova izjava je teška i skandalozna i ne vodi u pravcu poboljšanja naših odnosa. Očekujem osudu naših zvaničnika, ali se nadam i da će reagovati međunarodna zajednica", rekao je Stefanović za Radio-televiziju Vojvodine.

Prethodno, Ministarstvo spoljnih poslova Srbije ocijenilo je da izjava turskog premijera o Kosovu kao "njegovoj drugoj zemlji" ne može biti "prihvaćena kao prijateljska".

U saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Srbije još se kaže da Erdoganova izjava "odstupa od uveravanja koja imamo u kontaktima sa najvišim turskim zvaničnicima. Dušanov grad je vjerovatno najneprimjerenije mjesto za takve izjave. Svako u svijetu zna da je Kosovo srpska riječ i srpska teritorija, čak i oni koji su priznali tu kvazidržavu".

Turski premijer Redžep Tajip Erdogan prekjuče je na skupu u Prizrenu, kojem je prisustvovalo više desetina hiljada ljudi, rekao da je Kosovo njegova druga zemlja.

Erdogan je izjavio i da je "Kosovo Turska, a Turska Kosovo". Kosovo i turski narod imaju istu istoriju i civilizaciju, rekao je Erdogan i dodao da "jezici, religija, lica mogu biti drugačiji", ali "svi smo djeca iste zemlje", prenijeli su mediji.
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog