Region

Nuklearka Krško: Incidenti obavijeni pitanjima

Greenpeace je nisu pismom upozorio na incidente koji se sve češće događaju u NE Krško te su napomenuli da o najnovijem incidentu uprava nuklearke nije dala dovoljno jasne, konkretne i transparentne informacije, prenosi Jutarnji list.

izvor: Jutarnji.hr

Manje od četiri mjeseca nakon što su stanovnicima koji žive 10 kilometara od Nuklearne elektrane Krško podijeljene tablete kalijeva jodida za zaštitu od radijacije, u nuklearci su otkrivena teška oštećenja visokoradioaktivnih gorivih šipki.

Slovenska Uprava za nukleranu sigurnost juče je, pak, objavila novu vijest: jedan dio gorive šipke se odlomio i pao na dno reaktorskog bazena s vodom za hlađenje. Odmah su pozvali francuske stručnjake koji će idućih dana pomoću podvodnog robota provjeriti je li u bazenu ostao još neki komad radioaktivne šipke.

Taj detalj možda ne bi bio ni objavljen da ekološke udruge Focus i Greenpeace nisu pismom upozorile na incidente koji se sve češće događaju u NE Krško te da o tom, najnovijem otkriću, uprava nuklearke “nije dala dovoljno jasne, konkretne i transparentne informacije”.

Zamjeraju i to što nije naveden uzrok oštećenja šipki. Andreja Stritata, voditelja Uprave za nuklearnu sigurnost, pitali su i kada je prvi put saznao za oštećenja gorivih šipki, te je li obavijestio javnost o požaru koji se dogodio u zgradi u približno isto vrijeme.

No, uzrok oštećenja nije objavljen ni u najnovijem saopštenju. Novinarima Juatrnjeg lista Juče niko nije bio dostupan kako bi dao konkretne informacije o uzroku oštećenja šipki, ni komentar o ostalim incidentima u prošlih pet godina te generalno o stanju nuklearke stare više od 30 godina i udaljene od Zagreba samo 26 kilometara.

- Ne mogu vam nikoga dati na telefon jer trenutno nema nikoga. Pokušajte kasnije - poručili su nam u nekoliko navrata na centrali NE Krško, nakon što su zatražili razgovor s predsjednikom Stane Rožmanom i hrvatskim članom predsjedništva Uprave Hrvojem Perharićem koji se nije javljao ni na mobilni telefon.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog