EU integracije BiH

Zajednička borba protiv organizovanog kriminala i korupcije

Šef Delegacije Eevropske unije u Bosni i Hercegovini i Specijalni predstavnik, ambasador Peter Sørensen napisao je tekst za europa.ba koji prenosimo u cjelini.

izvor: europa.ba 

EU projekat podrške provedbi zakona ulazi u završnu fazu, te je stoga prikladno osvrnuti se na njegove rezultate u oblasti‚ vladavine prava‘ u Bosni i Hercegovini – ključnoj oblasti za djelovanje, kao što je naglašeno i u nedavno objavljenom Izvještaju Evropske komisije o napretku – te predstojećim izazovima.

Sveobuhvatni cilj projekta je pomoći BiH u ispunjavanju standarda EU u oblasti vladavine prava, posebno poglavlja 23 (pravosuđe i temeljne slobode) i poglavlja 24 (pravda, sloboda i sigurnost). Tačnije, cilj projekta je bio pomoći agencijama za provedbu zakona da unaprijede kapacitete i sposobnosti u borbi protiv kriminala i korupcije, te da poboljšaju saradnju sa tužiteljima, kao i međunarodnu saradnju. Nedavno održan sastanak sa policijskim rukovodstvom pokazao je da je projekat na pravom putu.

Borba protiv organizovanog kriminala i korupcije od iznimne je važnosti u svim društvima, tako da je projekat pružio pomoć  i savjete pri izradi prve Procjene prijetnje od ozbiljnog i organizovanog kriminala (SOCTA) u skladu sa metodologijom Europola. Tokom izrade ovog dokumenta, po prvi put, agencije za provedbu zakona su ustupile obavještajne podatke neophodne da se zajednički utvrde glavne prijetnje u ovoj oblasti. Ovakav vid saradnje je srž efektivne borbe protiv kriminala, a ovo iskustvo se sada može dobro iskoristiti u BiH s ciljem razvijanja redovnije razmjene obavještajnih podataka između agencija. Projekat je također objednio postojeću ekspertizu u BiH u tim eksperata iz svih bh. agencija za provedbu zakona, koji zajedno rade na strateškoj i operativnoj analizi.

Ovo je samo prvi korak. Nadamo se da će Vijeće ministara BiH usvojiti ovoj dokument do kraja godine, te da će uslijediti utvrđivanje jasnih prioriteta u borbi protiv organizovanog i ozbiljnog kriminala. Strategiju iz pisane forme treba  konkretizirati u uspješne mjere prevencije, istrage i kažnjavanja.

Druga ključna oblast u borbi protiv organizovanog kriminala je osigurati oduzimanje nezakonito stečene imovine kriminalcima. Ovo je izuzetno efektivna mjera. S tim u vezi projekat je nedavno predstavio minimum pravnih standarda za oduzimanje nezakonito stečene imovine. Sada je potrebno da vlade i parlamenati na svim nivoima ulože značajne napore kako bi se ovi standardi proveli u zakonodavne okvire u BiH. Time će se omogućiti uspostava efikasnih mehanizama kako bi se osiguralo da se kriminal ne isplati.

Saradnja između policije i tužitelja širom zemlje, posebno u krivičnim istragama, nedavno je dodatno ojačana sa prvim nizom odgovarajućih instrukcija. Najviši policijski i pravosudni zvaničnici su se svojim potpisom obavezali na sprovedbu kako bi policija i tužitelji funkcionirali kao dobro koordiniran i efikasan tim – što vodi ka, nadamo se, uspješnijem krivičnom gonjenju. Projekat će obezbijediti relevantne obuke kako bi se ova saradnja ostvarila. Međutim ostvareni rezultati će se mjeriti evidencijom provedenih postupaka.

Kad je riječ o međunarodnoj saradnji, Europol je odlučio da započne pregovore o operativnom sporazumu sa BiH, koji bi smanjio opcije bjeguncima od pravde, a državu uveo u našu evropsku mrežu. Izgledno je i potpisivanje sporazuma sa Evropskim policijskim koledžom (CEPOL) u organizaciji projekta. Ovim će bh. policijski službenici imati pristup e-nastavnim materijalima, učešću u policijskim obukama u različitim evropskim državama i biti u mogućnosti ugostiti predavače sa kojima će zajedno raditi na razvoju edukacijskih programa za policiju.

Iznimno mi je drago što je saradnja sa vlastima Bosne i Hercegovine u ovoj oblasti na vrlo dobrom nivou i koristim priliku da čestitam ministrima Radončiću, Kurtešu i Jovičiću, njihovim savjetnicima i osoblju na predanosti i konkretnom angažmanu. Zahvaljujući njihovom učešću i podršci, finansijska sredstva EU u BiH su efektivno iskorištena u ovoj oblasti.

Sve su ovo dokazi napretka u izgradnji profesionalne saradnje i efektivnijeg rada. I to će, vjerujemo, u narednim godinama, dovesti bh. policijske službe na nivo kolega iz država članica EU. Dio je to šire priče o približavanju BiH EU i eventualnog članstva. Postignuto je mnogo. Mnogo toga treba još uraditi  - EU ostaje posvećena pružanju podrške i pomoći našim bh. partnerima, koji imaju i naravno i dalje će imati vodeću ulogu.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog