Vijesti

Udružene žene Banja Luka - protest na imenovanje sedam članova Savjeta RAK BiH

Fondacija „Udružene žene“ Banja Luka danas je uputila javni protest u vezi, kako ističu, kršenja Zakona o ravnopravnosti polova Bosne i Hercegovine u prijedlogu za imenovanje članova Savjeta Regulatorne agencije za komunikacije BiH. Protest je upućen na adrese Parlamentarne skupštine BiH, klubovima poslanika, Komisiji za ravnopravnost polova, Savjetu ministara BiH, Agenciji za ravnopravnost polova BiH i medijima. U nastavku tekst protestnog pisma:

izvor: Frontal

Fondacija „Udružene žene“ Banja Luka izražava javni protest zbog odluke Savjeta ministara BiH usvojene na 66. sjednici održanoj u Sarajevu 23.10.2013. godine, kojom je Savjet, na osnovu rang liste pripremljene od parlamentarne ad hoc Komisije za provođenje postupka imenovanja Savjeta Regulatorne agencije za komunikacije Bosne i Hercegovine (RAK BiH), usvojio prijedlog za imenovanje sedam članova Savjeta RAK BiH, ne vodeći računa o ravnopravnoj zastupljenosti polova koja je propisana Zakonom o ravnopravnosti polova Bosne i Hercegovine (Službeni glasnik BiH br. 32/10).

Na osnovu uvida u rang listu parlamentarne Ad hoc Komisije za provođenje postupka imenovanja Savjeta RAK-a BiH, Fondacija „Udružene žene“ Banja Luka želi ukazati da je na drugom mjestu rang liste po broju bodova bila Marija Milić, sa osvojenih 48.33 bodova, te da je Savjet ministara BiH zanemario kako samu rang listu parlamentarne ad hoc Komisije za provođenje postupka imenovanja Savjeta RAK-a BiH, tako i zakonsku obavezu osiguravanja i promovisanja ravnopravne zastupljenosti polova.

Podsjećamo Savjet ministara Bosne i Hercegovine, Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine i javnost da član 20. Zakona o ravnopravnosti polova Bosne i Hercegovine propisuje obavezu da  će „Državna tijela na svim nivoima organizacije vlasti, i tijela lokalne samouprave, uključujući zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast, političke stranke, pravna lica s javnim ovlaštenjima, pravna lica koja su u vlasništvu ili pod kontrolom države, entiteta, kantona, grada ili opštine ili nad čijim radom javni organ vrši kontrolu, osigurati i promovisati ravnopravnu zastupljenost polova u upravljanju, procesu odlučivanja i predstavljanju. Ova obaveza postoji i za sve ovlaštene predlagače prilikom izbora predstavnika i delegacija u međunarodnim organizacijama i tijelima.“ (st.1)

Zahtjevamo od Savjeta ministara BiH da izmjeni prijedlog Parlamentarnoj skupštini BiH za imenovanje članova Savjeta RAK-a BiH i time osigura primjenu ravnopravne zastupljenosti polova, u skladu sa Zakonom o ravnopravnosti polova BiH.

Nada Golubović, predsjednica UO Fondacije

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog