Vijesti

Mijatović: Zabrinutost zbog dijelova Nacrta zakona o elektronskim komunikacijama

Novi Nacrt zakona o elektronskim komunikacijama u Bosni i Hercegovini mogao bi uticati na nezavisnost regulatora za komunikacije, kaže predstavnica OSCE-a za slobodu medija

izvor:Frontal

Predstavnica OSCE-a za slobodu medija, Dunja Mijatović, rekla je danas da je novi Nacrt zakona o elektronskim komunikacijama u Bosni i Hercegovini korak ka modernizaciji ovog područja, ali je i izrazila svoju zabrinutost da bi Nacrt u trenutnom obliku mogao ozbiljno uticati na nezavisnost Regulatorne agencije za komunikacije (RAK).

„Pozdravljam neke pozitivne aspekte ovog Nacrta, ali je određene dijelove potrebno promijeniti i jasnije definisati kako bi se sačuvala nezavisnost rada RAK-a,“ napisala je Mijatović u pismu ministru transporta i komunikacije, Damiru Hadžiću, ujedno dostavljajući opširnu pravnu analizu ovog zakona.

 „Nezavisni regulatori imaju ključnu ulogu u obezbjeđivanju medijskog pluralizma i slobode medija u bilo kojoj zemlji,“ napisala je podsjećajući da je kada se ustanovila prva zajednička regulatorna agencija u jugoistočnoj Evropi 2001. Godine, BiH preuzela vodeću ulogu u regulativi emitera i telekomunikacija.

 „Budući da će ovaj zakon zamijeniti trenutni Zakon o komunikacijama, postoje određeni dijelovi koji se odnose na audio-vizuelna pitanja, koji moraju biti sačuvani. Relevantno zakonodavstvo mora biti usklađeno sa novim zakonom, kako bi se regulatorima omogućila kontinuirana funkcionalnost,“ rekla je Mijatović, napominjući da bi nedosljednosti mogle imati negativan uticaj na medijsko okruženje.

Pravnu analizu, koju je omogućila Kancelarija predstavnice za slobodu medija, pripremila je Katrin Nyman-Metcalf, renomirana međunarodna ekspertica u medijskom zakonodavstvu. Analiza sadrži određeni broj preporuka vlastima.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog